Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Arcok és mondatok 2000-ből

Az idézeteket a Hetek 2000-ben megjelent interjúiból válogattuk.

A karácsony is a gyerekek miatt szokott szép és izgalmas lenni. Időnként nagy tisztelettel nézek a pisztrángokra, akik életük bizonyos szakaszában ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy az ár ellen haladjanak. Ez a pisztráng-szindróma gyakorta előtör nálam, amikor látom, hogy az emberek minden valóságos ok és cél nélkül, csak úgy elindulnak egy irányba. A karácsony szép ünnep, de valami iszonyatosan irritál benne - ez a tolongás, ez az egy irányba haladás. Egyébként lehet, hogy a szilveszter is egy kedves, helyes kis ünnep… csak ez a pisztráng-szindróma! Azt gondolom, egy ünnepnek valóságos tartalomból, és valami belső, tiszta megilletődöttségből kellene létrejönnie. Ha túl erős a külső hatás, akkor ez nem tud létrejönni, mert elveszi az ember szabadságát. Úgyhogy: Boldog Új Évet!
Bródy János előadóművész, 2000. január 1.


A legjelentősebb áttörést a 21. században a földön kívüli élet megkeresésének lehetőségeiben látom. Ez ma még sokak számára csak a fantázia világában képzelhető el, én azonban ezt a lehetőséget 30-40 éven belül realitásnak tartom.
Stumpf István kancelláriaminiszter, 2000. január 1.


Bármilyen keserű, be kell ismerni, hogy hét évtizeden át zsákutcába mentünk, eltértünk az emberi civilizáció útvonalától. Oroszország már kimerítette a politikai, gazdasági és társadalmi megrázkódtatások, katasztrófák és radikális átalakítások lehetséges keretét. Csak a fanatikusok, becstelenek képesek egy új forradalmat kiváltani.
Vlagyimir Putyin orosz elnök, 2000. január 15.


Amikor Izrael bevonult Dél-Libanonba, senkit nem kért meg, senkinek a véleményét nem kérte ki. Ha kivonul, minden helyreállna, mint a megszállás előtti időszakban. El fognak tűnni a megszállás nyomai. A föld viszsza fog kerülni jogos tulajdonosához.
Abdul Kader Kadura, a szír parlament elnöke, 2000. január 29.



Patrubány Miklós Fotó: Vörös Szilárd

Ha lehetne, a következő századba talán a 6:3-mat vinném át, meg azt a hihetetlen lelkesedést, ami akkor abban a csapatban volt. Azt az eufórikus örömöt, amit ez a világ magyarságának okozott. Ezt ugyanúgy lehetett érezni Erdélyben, Kanadában, mint Budapesten, vagy Ausztráliában. Na, ez az igazi békejobb.
Szepesi György sportriporter, 2000. március 4.
Tudom, hogy vannak, akik ki akarnak készíteni.
Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, 2000. június 3.



Vágó István Fotó: RTL-Klub

A Legyen Ön is milliomos! egy olyan szappanopera, amelyben emberi sorsok alakulnak jól, rosszul, tragikusan, viccesen. Látjuk, hogy egy ember abszolút magabiztosan kezd, aztán elbizonytalanodik, megjárja a poklot, majd felmegy a mennyországba… 
Vágó István műsorvezető, televíziós személyiség, 2000. április 1.


Szeretnék én verset írni is, csak az nem megy. Ott lenyűgöz, gúzsba köt, ami tetszik. A képzőművészetnél meg nem köt gúzsba, ami tetszik, ezért tudom csinálni.
Melocco Miklós szobrászművész, 2000. január 22.


Én a mai napig nem tudom eldönteni, hogy apám egy hős volt-e vagy egy antihős.
Rajk László építész, 2000. március 11.


A bűn akkor is bűn, ha utána eltüntetik a nyomokat. Előbb-utóbb úgyis kiderült volna, ha másként nem, elmondtam volna én. A sírba nem vittem volna, az biztos.
Tar Sándor író a beszervezéséről, 2000. április 22.


Nekem az az álláspontom: ahol nem élnek vissza az egyházi jogosítványokkal, és valós vallási élet zajlik, ott a hivatalnak semmi keresnivalója nincs.
Nikolits István szocialista képviselő, volt titkosszolgálati miniszter, 2000. április 29.


Még a fradisok is azt mondták - pedig ezt a Fradin belül sem mondják mindenkinek -, hogy nekem fradiszívem van.
Gera Zoltán olimpiai válogatott labdarúgó, 2000. május 27.


Igenis érdemes és lehetséges itt Magyarországon is, még ilyen szűkös körülmények között is nemzetközileg elismert eredményeket elérni, és nagy ívű karriereket befutni. Még fiatalon is.
Freund Tamás, Bolyai-díjas agykutató, 2000. június 17.


Szidalmazták a hívőket, a hivatalos egyházak vezetőit, és mindazokat, akiknek a hithez közük van. Sokan szó szerint az asztalt verték, hogy ők meggyőződéssel hisznek a szocializmusban. 90-ben itt tartott a Fidesz-vezetők jelentős része, pontosan azok, akik most a legbőszebben hányják a kereszteket, főleg ha kamera is van a közelben.
Fodor Gábor szabaddemokrata képviselő, 2000. június 24.


Szerettek ők minket, az ellenzékiségük utolsó napjáig. Akkor ez egy remek színpad volt az akkori hatalom bosszantására. Egymásnak adták a kilincset Kövér, Áder, Szájer, Várhegyi.
Lakat T. Károly, a Napkelte főszerkesztője, 2000. augusztus 12.


A Fidesz-kormány úgy rendezte a millenniumi ünnepségeket, hogy azzal kapcsolatban az utókor majd ne doktor Bubóról, hanem Orbán Viktorról beszéljen. Mivel semmi eredeti nem jutott eszébe, ezt úgy tudta csak megoldani, hogy minden szokásos ünnepi aktust másképp csinált, mint ahogy eddig szokták.
Szabó Miklós történész, 2000. augusztus 26.


Az európai emberek többsége nem az egyházon belül éli az életét, kevésbé hisz, vagy ha hisz is, akkor nem a klasszikus egyházi dogmák szerint. A társadalom kifarolt az egyházakból.
Tamás Pál szociológus, 2000. szeptember 16.



Judith Várnai Shorer Fotó: Somorjai László

A Közel-Keleten azt mondják: a mai nap realitás, a holnap már prófécia.
Judith Várnai Shorer izraeli nagykövet a béke esélyeiről, 2000. július 1.


Akik a narancsot mint alternatív szimbólumot tekintették a maguk számára mértékadónak Magyarországon, jelen pillanatban a szentkoronánál és a szent jobbnál tartanak.
Gerő András történész, 2000. szeptember 16.


Azt hiszem, a volt miniszterelnök, Simon Peresz mondta egyszer: kötve hiszi, hogy Isten Jeruzsálem alpolgármestere szeretne lenni. Istennek szerintem megvannak a maga kötelességei minden emberi lény szívében, de nem lenne praktikus megoldás mindennap neki panaszkodni, a város minden egyes problémájával kapcsolatban.
Amron Lipkin-Shahak miniszter, az izraeli Centrumpárt elnöke arról a politikai javaslatról, hogy Jeruzsálemet „Isten városának” kellene nyilvánítani, 2000. szeptember 16.


Örülök annak, hogy az MSZP nem olyan, mint a Fidesz, hiszen ez utóbbiban gyakorlatilag parancsuralom van. 
Horn Gyula volt miniszterelnök, 2000. szeptember 23.


Spiró György egyik regényében azt mondja egy lengyel herceg: „Kétfajta ember van a világon, a maggal megvert és a hagyma ember.” Az elsőnek vannak gondolatai, belső üzenete, valódi elhivatottsággal, „misszióval” bír, és van hagyma ember, akiről sorra lefejtheted a legszínesebb és leglátványosabb és leghatásosabb héjakat, aztán belül meg nincs semmi, nincs mag. 
Haraszti Miklós szabaddemokrata politikus, 2000. szeptember 30.


Churchill szerint a plurális demokrácia nagyon nehézkesen működő, ezer sebből vérző államforma, de pillanatnyilag nincs nála jobb. Gyanítom, ez vonatkozik a globalizmusra is. Úgy, ahogy van, rossz; csak éppen organikusan fejlődött, és az emberiség még nem talált ki jobbat.
Kertész Ákos író, 2000. szeptember 30.


1912-ben születtem, pont azon a napon, amelyen a Titanic elsüllyedt. Katonai pályafutásom során összesen 13 zászló alatt szolgáltam, kezdve a fekete-sárgától egészen a kék NATO-lobogóig.
Király Béla vezérezredes, miniszterelnöki tanácsadó, 2000. november 18.


Trikóban és rövidnadrágban volt, és nem tűnt betegnek. Nem volt durva, csak határozott. Újra elmondta, hogy mit akar, és meglepetésemre elég bőbeszédűen azt is kijelentette, hogy személyesen velem semmi problémája nincs, de neki az a feladata, hogy feltöltse a kisgazdapárt és a Fradi kasszáját. 
Balla Dániel vállalkozó Székely Zoltán volt kisgazda képviselőről, 2000. október 21.



Ambrus Károly Fotó: S. L.

Egy dolgot bánok, sokszor csúnyán, káromkodva beszéltem vele, meg mindig azt mondtam neki: semmire sem fogod vinni az életben, semmire, börtönben fogsz elrohadni, meglássad. 
Ambrus Károly, a „Viszkis” édesapja fiáról, 2000. szeptember 2.



Moldova György Fotó: Somorjai L.

Mindig is katonának hittem magam. Legtöbbször a kéziratot is úgy viszem a táskámban, mintha aknát vinnék. Moldova tábornok és csapata súlyos utóvédharcot vív a támadó ellenséggel, az arcvonal egész hosszában ellencsapásra rendezkedik át. A támadás időpontja 2002.
Moldova György író, 2000. július 29.


A terrorizmus nem szorítható korlátok közé: ma a Közel-Keleten, holnap talán Európában vagy másutt szedi áldozatait. 
Dalia Itzik izraeli miniszter, 2000. október 21.


Azt, aminek az elterjedésétől óvnak, személy szerint én, Ludassy Mária, szintén ki nem állhatom, tehát az amerikai filmektől kezdve a Barbie babán keresztül a McDonald’s-kultúráig - ez nem az én esetem. Ennél jobban már csak azt utálom, ha a nemzeti fundamentalizmus nevében próbálják meg ezek térnyerését megakadályozni.
Ludassy Mária filozófus, 2000. november 11.


Mindig van valami mondanivalóm mindenkihez, mindenkit szeretnék a keblemre ölelni, mindenkivel szeretnék egy jót viccelni, a rendőrtől a postáson át a Nobel-díjas tudósig. Talán az egyetlen dolog a foci, amitől elborul az agyam. Ha most ide, az étterembe behoznának egy labdát, 63 évesen is fölállnék az asztaltól, és elkezdenék dekázni. Legfeljebb kidobnának.
Koós János „életművész”, 2000. december 2.


Az én alapállásom, hogy akkor ment jól a magyarságnak, amikor a zsidóknak is jól ment. Akkor van baj, amikor el kell innen mennie egy zsidónak, egy Neumannak, egy Kertésznek, és sorolhatja a Nobel-díjasokat meg a Pulitzereket meg a világhírűeket.
Benedek István Gábor író, a Remény című lap főszerkesztője, 2000. december 2.


Fontosnak tartom a közvélemény-kutatási eredményeket, de azért némi fenntartással kezelem: ezek a barométerhez hasonlóan nem mindig pontosak, de azért nagyjából jól mutatják, hogy milyen „időjárás” van.
Répássy Róbert, a Fidesz-MPP frakcióvezető-helyettese, 2000. december 2.


A választások előtt egy héttel tartottunk egy közös sajtótájékoztatót. Attól a pillanattól fogva, hogy ez a koalíció megszületett, nem találkoztunk soha többet. Világossá tette, hogy én az ő életpályáját, politikai karrierjét érdemben nem tudom segíteni. Valószínűleg mára már ellenségként vagyok regisztrálva.
Nagy Tamás, a MOSZ elnöke Orbán Viktorral való kapcsolatáról, 2000. december 9.



Lajkó Félix Fotó: Vörös Szilárd

Történeteket zenélek. Játék közben csak annyira improvizálok, amennyire az élmények frissek bennem, közben folyamatosan megy a történet bennem, és valahogy minden keresztül tud folyni rajtam.
Lajkó Félix hegedűvirtuóz, 2000. július 15.


Nekem semmi bajom sincs az értelmiséggel, csak az értelmiség önmagában nem elég a pártépítéshez.
Demszky Gábor főpolgármester, az SZDSZ elnöke, 2000. november 18.



Konrád György Fotó: V. Sz.

Hogy végül is az emberi életnek mi az értelme? A folytonosság, a láncolat, a továbbadás, az élet továbbadása. Az apa a gyerekének, tanár a tanítványnak és így tovább. Mindannyian továbbadók vagyunk. Ön megismer valakit, tapasztal valamit, megírja és továbbadja az újságolvasóknak. Átjáróházak vagyunk. Átjárnak rajtunk a szellemek.
Konrád György író, 2000. december 9.



Kocsis Zoltán Fotó: Felvégi Andera

Az is művészet - nem is tudom, nem a legnagyobb művészet-e -, nem hagyni meghalni a darabot. Mint egy kis bonszajt, gondozni kell, simogatni, öntözni, beszélni hozzá, annyi fényt adni neki, amennyit éppen igényel. 
Kocsis Zoltán zongoraművész, 2000. szeptember 23.


Amikor 2001. január másodikán reggel nyolckor bemegyek a hivatalba profikra lesz szükségem, mert gyorsan kell cselekedni. Január harmadikán már azok jönnek a minisztériumba dolgozni, akik kipróbáltak és bizonyítottak.
Mikola István egészségügyi miniszter, 2000. december 16.