Vissza a tartalomjegyzékhez


Szilveszteri menüajánlat

1. Rokfortkrémmel töltött paprika
2. Póréhagymaleves
3. Bárány rizottó
4. Narancsos kacsasült cumberland mártással, borított burgonyával
5. Borgőzös galuska

Rokfortkrémmel töltött paprika
40 dkg rokfort sajt
10 dkg vaj
20 dkg friss krémsajt
1 cs. metélőhagyma
1 cs. friss petrezselyem
csipetnyi őrölt szerecsendió, 
őrölt bors
6 db kaliforniai paprika

A sajtot lereszeljük vagy szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, krémsajtot, metélőhagymát, petrezselymet és a fűszereket. Jól felhabosítjuk. A paprikát négyfelé vágjuk, erét kiszedjük, és a sajtkrémet habzsákból beletöltjük. Legalább két órát hűtőben pihentetjük.


Póréhagymaleves
3 szál póréhagyma
1 cs. metélőhagyma
2 tojás sárgája
1/2 liter tejszín
2 dl tejföl
1 dl konyak
só, bors, csipet liszt

A póréhagymát vastag szeletekre vágjuk, és 1 liter vízben feltesszük főni. Beletesszük a metélőhagymát és a fűszereket. 1 órán keresztül lassú tűzön főzzük. A tejszínt, tojássárgát, tejfölt és a csipet lisztet elkeverjük, és a leveshez szűrjük. Ha felforrt, hozzáöntjük a konyakot, és egyből tálaljuk. Füstölt halat vagy sonkát ajánlunk hozzá betétként.


Bárány rizottó
60 dkg bárány színhús
20 dkg sárgarépa (szeletelt)
30 dkg gomba (szeletelt)
30 dkg zsenge zöldborsó
30 dkg paradicsom
tárkony, friss petrezselyem, só, vaj, rizs, sajt

Egy kevés vajon megpirítjuk a báránykockákat, sózzuk, tárkonnyal ízesítjük, majd hozzáadjuk a sárgarépát. Felengedjük 1,5 dl vízzel, és 20 percig pároljuk. Ezután hozzáadhatjuk a többi zöldségfélét, és bekeverjük 30 dkg rizsből készített párolt rizszsel. Tűzálló tálba tesszük, tetejére reszelt sajtot szórunk, és sütőben 200 Celsius-fokon 5-10 percig sütjük.


Narancsos kacsasült cumberland mártással, borított burgonyával
1,2 kg filézett kacsamell
6 db lédús narancs
2 db citrom
0,7 kg ribiszkedzsem
0,3 l vörösbor
0,03 l konyak
1,5 kg burgonya
só, őrölt fehér bors, babérlevél, olaj, 
angol mustár (édeskés)

A burgonyát héjában tesszük fel főni. Ha megfőtt, megpucoljuk, félretesszük. A kacsamelleket sózzuk, borsozzuk, majd 3 narancs és 1 citrom levével locsoljuk, egy kis vizet öntünk rá, és fólia alatt tepsiben 200 Celsius-fokon kb. 40 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és minden kacsamellre egy szelet tisztított narancsot teszünk. Így tovább sütjük kb. 20 percig. Villával ellenőrizzük, hogy megpuhult-e. Ha igen, levébe borítjuk a burgonyát és egy kis olajat. A burgonyát összetörjük, egyik oldalát pirosra sütjük. Tepsiből kiborítva tálaljuk, tetején a kacsamellekkel. Külön adunk hozzá cumberland mártást.
Cumberland mártás: A narancsot és a citromot meghámozzuk, héját vékony csíkokra vágjuk, és feltesszük főni vörösborban. A ribiszkelekvárt, a narancs leszűrt levét, a konyakot, egy csipet őrölt fehérborsot és az angol mustárt összekeverjük, és a vörösborhoz töltjük. Addig főzzük, amíg el nem kezd magától sűrűsödni. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.


Borgőzös galuska
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
2 dl fehérbor
12 db tojás
6 dkg vaj
40 dkg cukor
zsír, zúzott dióbél, porcukor

Lágy kelt tésztát készítünk 55 dkg liszt, az élesztő, a tej, 2 dl fehérbor, 
2 db tojás, a vaj és 10 dkg cukor felhasználásával. Ügyelni kell a kovászra, (tej, cukor, élesztő), hogy meleg helyen dolgozzunk vele. Ha kész a tészta, tepsibe öntünk fél deci enyhén cukrozott bort, majd ennek a tetejére tesszük a kiszaggatott galuskákat. Jó tömören tehetjük egymás mellé őket. A tetejét megkenjük tojással, és megszórjuk cukrozott dióval. Lassú tűzön 35-40 percig süssük. Addig a maradék fehérbort feltesszük forrni. 10 tojás sárgáját 30 dkg cukorral és 5 dkg liszttel habosra keverünk. Ha a bor felforrt, a sárgájához adagoljuk lassú vékony sugárban, állandóan kevergetve. Ezután lassan, fokozatosan hozzáadjuk a felvert tojásfehérje habhoz. Azonnal, forrón célszerű tálalni.