Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Király Aranylabdás

A sportújságírók szavazatai alapján Király Gábor kapta az esztendő legjobb hazai labdarúgójának járó Magyar Aranylabdát. A Hertha BSC hálóőre nagy fölénnyel előzte meg Horváth Ferencet és Fehér Miklóst.

„Természetesen mindig megtiszteltetés, amikor egy ilyen szavazáson az élen végez az ember, de az idei szezonban nyújthattam volna ennél jobb teljesítményt is - nyilatkozta Király Gábor a díj megnyerése után. - Sikeremben nagyban közrejátszik a válogatott menetelése is, remélem ez sem szakad meg jövőre. Külön szeretnék gratulálni Fehér Mikinek, aki azért nem akármilyen bajnokságban lövi a gólokat, és Horváth Ferikének, aki egy időben válogatottunk egyedüli gólfelelőse volt.”
Nem csak Király Gábor részesült elismerésben. A szaksajtó Tököli Attilát választotta meg a legjobb itthon játszó labdarúgónak. A támadó idén a Dunaferrel bajnok lett, 22 góllal gólkirályi címet szerzett, és nem utolsó sorban bekerült a felnőtt válogatottba is. Tököli után Illés Béla és Kabát Péter számít az NB I legjobb labdarúgójának.
„Ez a csapat sikere is - szerénykedett Tököli -, hiszen hol lennék én nélkülük? Gólkirály lettem, mert remek csapatban játszhattam, úgyhogy abszolút közös az eredmény, amely természetesen nagyon megtisztelő.”
A legjobb légiósnak az MTK jugoszláv védekező középpályását, Goran Jezdimirovicsot választották meg, a második helyen hárman osztoztak: Kerekes Zsombor (DVSC), Frantisek Kunzo (Újpest) és Pinte Attila (FTC).
A legjobb csapat idén a Dunaferr lett, a legjobb tréner pedig Egervári Sándor (Dunaferr).
A zsurnaliszták szerint a legjobb fiatal labdarúgó a 21 éves Gera Zoltán volt, aki meggyőző fölénnyel végzett az élen, megelőzve Buzsáky Ákost (MTK) és Löw Zsoltot (Újpest). Az egykori pécsi, jelenleg a Ferencvárosban játszó csatár minden kétséget kizáróan az utóbbi meccseken mutatott látványos, és nem utolsósorban eredményes játékának köszönheti e kitüntető díjat.
Kiosztották a legjobb menedzsernek járó elismerést, amit Fülöp Ferenc (MTK) kapott meg. Bíró Péter (Tatabánya) volt a 2000-es esztendő legjobb klubelnöke, míg Juhos Attila kapta a legtöbb voksot a legjobb játékvezetői címért folyó szavazáson.