Vissza a tartalomjegyzékhez

Karl Pfeifer, Bécs
Szélsőjobb figyelemelterelés

Amióta októberben kirobbant a spiclibotrány Ausztriában, a rendőrség és az igazságszolgáltatás intenzíven foglalkozik az üggyel. Mint ismeretes, dokumentumok bizonyítják, hogy az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ politikusai adatokat szereztek és használtak fel ellenfeleikkel kapcsolatban a rendőrségi számítógépekből. Haiderék eleinte Ernst Strasser konzervatív belügyminiszter megtámadásával próbálkoztak, a katolikus Caritas segélyszervezet tanoncaként becsmérelve a minisztert. Strasser erős néppárti kapcsolatai azonban elvették a támadások élét. 

Haider és bajtársai a spiclibotrány kezdete óta egyfolytában az igazságszolgáltatás ellen uszítanak, és olyan hangnemet használnak, amely tiltakozásra kényszeríti a konzervatív igazságszolgáltatást. A botrány kezdetét az igazságügyminiszternek, Haider egykori ügyvédjének magánemberként tett megjegyzése jelentette, mely szerint a szélsőjobboldali politikus „minden gyanú fölött áll”. Azóta az FPÖ vezető politikusai nap mint nap azt követelik, hogy váltsák le a Haiderék ellen a spicliügyben vizsgálatot folytató államügyészeket. Susanne Ries-Passer kancellárhelyettes nyilvánosan követeli a Haider elleni vizsgálat befejezését, Peter Westenthaler, az FPÖ parlamenti frakcióvezetője pedig még erre is rátett egy lapáttal, amikor Stefan Erdei vizsgálóbíróról kijelentette, hogy nem beszámítható. 
Az FPÖ kampánya elérte, hogy a hagyományosan konzervatív igazságszolgáltatás képviselői nyilvánosan tiltakozzanak. Az osztrák szakszervezeti szövetség bíró- és ügyészszekciójának elnöke a támadásokat visszautasítva kijelentette: „Legfőbb ideje, hogy a szövetségi elnök úr rendreutasítsa a felelőtlenül viselkedő politikusokat, a kancellárhelyettessel kezdve a sort. 
A bírók egyesületének elnöke, Barbara Helige a Salzburger Nachrichten című konzervatív napilapnak nyilatkozva azt mondta: „Ha Westenthaler úr azt követeli, hogy egy bírót fosszanak meg tisztségétől, az azt jelenti, hogy alkotmányunk lényeges elvei - mint például a bírák elmozdíthatatlansága - nem illenek bele politikai koncepciójába. Ha egy magánszemély mond ilyeneket, az nem illő dolog. De ha ezt a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője mondja, akkor ez kifejezetten aggasztó.” A Szabadságpárt politikusai egyébként kifejezetten abban a reményben sértegetik az osztrák igazságszolgáltatás képviselőit, hogy azok majd perbe fogják őket rágalmazásért - ebben az esetben ugyanis a spicliügyben vizsgálódó szakértők elfogulatlanságuk miatt alkalmatlanná válnának az ügy folytatására.


Haider fenyőfája a Szent Péter téren

Kínos ajándék


A karintiai fenyő a Vatikánban. Felékesítik Fotó: Reuters

Hetek-összeállítás
Megérkezett Rómába az a harmincöt méteres fenyő amellyel Jörg Haider szélsőjobboldali osztrák politikus ajándékozta meg a Vatikánt. A hét rendőrségi jármű által kísért fenyő heves indulatokat keltett Olaszországban azok között, akik kifogásolják, hogy a pápai állam egy szélsőjobboldali politikus ajándékát fogadja el, ráadásul a pápa még személyes kihallgatáson is fogadja az ajándékozót. 

Jörg Haider karintiai tartományfőnököt és a vele érkező küldöttséget a tervek szerint a pápa december 16-án, szombaton reggel audiencián fogadja, majd a vendégek részt vesznek a Szent Péter teret díszítő fenyőfa ünnepélyes átadásán. A Vatikánra jelentős nyomást gyakorolnak zsidó csoportok, amelyek olasz kormánypárti politikusokkal együtt azt követelik, hogy a pápa mondja le találkozóját az osztrák politikussal. A római utcákon tiltakozó feliratok jelentek meg, és a pápa autóját egy szertartásról hazafelé Haider-ellenes röpcédulákkal árasztották el, amelyeken a Karintiából érkező fenyőt akasztófaként ábrázolták. 
Vatikáni illetékesek azzal a magyarázattal igyekeztek mentegetni a helyzetet, hogy a pápai állam minden évben Európa más-más tájáról szerzi be a Szent Péter téri karácsonyfát, és az idei karácsonyra már három évvel ezelőtt kiválasztották Karintiát, mielőtt Jörg Haider kormányzó lett volna. 
Csütörtökön háborús veteránok és volt ellenállók, valamint zsidók, baloldali demokraták, zöldek és szélsőbaloldaliak szerveznek fáklyás felvonulást a karintiai kormányzó ellen a „Haider, Róma nem felejt” jelszóval. Az olasz parlamentben a zöld párti Paolo Cento képviselő indítványozta, hogy nyilvánítsák Haidert nemkívánatos személynek Olaszországban. Szavai szerint „most, hogy a fa megérkezett, Haider otthon is maradhat”.