Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Pénzügyi helycserék

Nem lesz változás a gazdaságpolitikában - jelentette be Varga Mihály, a pénzügyminiszteri szék várományosa. A jelenlegi államtitkár előléptetését szerdán jelentette be a miniszterelnök. Járai Zsigmond, jelenlegi pénzügyminiszter a jegybank elnöki székét foglalja el márciustól. Varga helyére pedig valószínűleg Tállai András kerül, aki eddig a Költségvetési Bizottság fideszes tagja volt. 


Orbán Viktor miniszterelnök, Járai Zsigmond pénzügyminiszter és utódja, Varga Mihály Fotó: MTI

A leendő miniszter személyi változásokat és több területen jelentős előrelépést ígért. Az európai uniós jogharmonizációs követelményeknek megfelelően szükségesnek véli az államháztartás, a költségvetés szerkezetének változtatását. Fejleszteni kívánja az értékpapírpiaci szabályozást. Varga Mihály szerint a kormányzatnak segítenie kell a magyar tőzsdét, és törekednie kell arra, hogy megőrizze vezető szerepét a kelet-európai régióban. Ez ügyben már tárgyalt a tőzsde ügyvezető igazgatójával. Varga Mihály elképzelhetőnek tartja azt, hogy adókedvezménnyel ösztönözzék a cégeket arra, hogy belépjenek a tőzsdére.
Varga azt is fontosnak tartja, hogy tovább folytatódjon az adórendszer, valamint az egészségügy reformja, amely szerinte lelassult az utóbbi időben.
Ugyanakkor kijelentette, hogy a kétéves költségvetés elfogadása után nem lesz alapvető változás az adórendszerben. De cél, hogy az adórendszer oly módon változzon, hogy a jogharmonizáció mellett eleget tegyen annak a feltételnek, hogy szélesedjen az adóalap, és csökkenjenek az adókikerülés lehetőségei - magyarázta Varga.
A leendő pénzügyminiszter szerint a jövőben javulhat a Magyar Nemzeti Bank és a kormány, illetve a Pénzügyminisztérium kapcsolata. Egyrészt azért, mert várhatóan nem terhelik majd olyan ellentétek, mint amilyen a CW Bank-ügy volt, másrészt a jegybank illetékesei a tervezett személyi változtatásokat követően jobban megértik majd a Pénzügyminisztérium elképze-léseit, például az árfolyam-politikában. Varga Mihály szerint bizonyos feltételek teljesülése esetén 2001-ben jelentős változtatások történhetnek az árfolyam-politikában. 


Varga Mihály (életrajz)

- 1965. január 26-án született Karcagon. 
- 1989-ben kapott diplomát a Közgazdaságtudományi Egyetem Belkereskedelmi Karán, áruforgalmi szakon.
- 1990-ben a 43. sz. Állami Építőipari Vállalatnál dolgozott gazdasági revizorként, majd a szolnoki Kelet-Magyarországi Vízügyi Tervező Intézet közgazdasági munkatársa volt.
- 1988 óta a Fidesz tagja. 1993-tól két éven át a párt Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke, 1994 óta a Fidesz alelnöke, gazdasági kabinetjének vezetője. 
- 1990 óta - 1994-ben pár hónapos megszakítással - a párt parlamenti képviselője, dolgozott a költségvetési és pénzügyi, illetve a számvevőszéki bizottságban. 1995-1997 között az adós- és bankkonszolidációt vizsgáló bizottság elnöke, 1995-98-ban a Fidesz parlamenti frakciójának helyettes vezetője volt. 
- 1998-ban, a választások után a gazdasági bizottság elnöke lett. 
- 1998. július 14-én a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárává nevezték ki. 
- Nős, két gyermeke van.