Vissza a tartalomjegyzékhez


Palackpostába zárt színházbérlet

A december rendszerint az év végi ünnepekre való készülődés jegyében zajlik. Ilyenkor gyakran tanácstalanok vagyunk - a „kinek mit” kérdés évről évre megpróbál bennünket, miközben a pénztárcánk és az energiánk ez idő tájt apad a legintenzívebben.

Egy jó ötlet sokszor többet ér, mint akármilyen drága ajándék - főleg, ha ugyanaz a meglepetés jut eszébe több családtagnak is. Az ajándékokat nem kizárólag a gyerekek készíthetik saját kezűleg, hanem pénzt és utánajárást spórolhatunk meg, ha mi magunk is kreatívan készülünk az ajándékozásra. Az alábbiakban felsorolt saját készítésű ajándékokhoz nem szükséges sem kivételes kézügyesség, sem túlzott költekezés.
- Vegyünk egy színes, mintás tálat, és töltsük meg saját sütésű süteménnyel, például mézeskaláccsal; csomagolhatunk mellé elegáns karácsonyi szalvétát és egy gyertyát is. (Egy színes pléhtál 170-250 Ft között kapható.)
- Ha van otthon egy szép, kiürült italos üveg, akkor áztassuk le róla a címkét, és fessük meg üvegfestékkel. Az üvegfestékek mellé vehetünk sablonokat is, így bátrabban dolgozhatunk velük. Amennyiben bővíteni szeretnénk ezt az ajándékot, vegyünk mellé egyszerű fehér poharakat, és fessük azokra is az üvegre került mintát. (Az üvegfesték 400 Ft színenként, egy tubus kontúrfesték 800-900 Ft.) 
- A kiürült, szép vonalú üvegünket felhasználhatjuk úgy is, hogy apró cukorkával, bonbonnal töltjük meg, és átkötjük egy elegáns díszszalaggal.
- Vehetünk egy teljesen egyszerű étkészletet, majd annak peremére fessünk kerámiafestékkel egyszerű sormintát vagy növényi motívumot. (A kerámiafesték 650 Ft színenként, a kontúrfesték 300-400 Ft.)
- Csinálhatunk ünnepi asztalterítőt szalvétákkal, szép karácsonyi mintás anyagból, a szélén szalaggal beszegve. (Az ünnepi kartonanyagoknak 850-1000 Ft-ba kerül métere.)
- Nagyszülőknek különös örömöt szerezhetünk unokáik fényképével egy szép keretben, vagy készíttessünk naptárt családi fotókkal (erre már több helyen van lehetőség).
- A gyerekekkel készíthetünk levélnehezéket: egy követ fessenek le temperával, majd azt száradás után fújjuk le színtelen lakkal. (Apukák nagy örömére.)
- Vehetünk színházbérletet, újságelőfizetést, és ezt átadhatjuk egy üvegben „palackpostaként”.
Az efféle ajándékok elkészítve, szalaggal átkötve önmagukban szépek, így külön csomagolást sem igényelnek. Nem csak a drága, készen kapott holmikat helyettesíthetjük saját készítésű ajándékainkkal, hanem utolsó pillanatban kiderülő feledékenységünket is - 23-án este nem biztos, hogy érdemes nekivágni egy éjszakai bevásárlásnak. (Hegedűs Katalin)