Vissza a tartalomjegyzékhez


Demszky panasza

Orbán Viktor kormánya megalakulása óta Budapest-ellenes hadjáratot folytat, amelynek érdekében semmilyen eszköztől sem riad viszsza - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester, az SZDSZ elnöke. 

„A kormány a költségvetés módosító javaslatainak elfogadásával, parlamenti szavazógépezete segítségével, évente 20 milliárd forinttól fosztja meg Budapestet, amely öszszeg nélkül a város szolgáltatásainak ellátása került veszélybe. 
Egy másik elfogadott módosítás értelmében a Fővárosi Önkormányzatot a Fővárosi Illetékhivatal által beszedett illetékbevételek csupán 30 százaléka illeti meg az eddig 50 százalék helyett. További adalék, hogy az országgyűlés nem fogadta el a személyi jövedelemadó helyben maradó mértékének 5 százalékról 10 százalékra való emelését. A 4-es metró építésével kapcsolatosan a főpolgármester kifejtette, hogy a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete szerint az államnak közel 100 milliárd forint a tartozása, és ha az ítélet másodfokon jogerőre emelkedik, a főváros fizetési meghagyással, inkasszóval is érvényesítheti követelését. A kormányt újabb jogsértéssel vádolta, mivel kedden eltörölték a kincstári számlára benyújtott inkasszó lehető-ségét. Ezzel a kormány végrehajthatatlanná akarja tenni a független magyar bíróság ítéletét - jelentette ki Demszky. (MTI)