Vissza a tartalomjegyzékhez


Séta a könyvpiacon

Ha valaki jártában-keltében mostanában időt szán a könyvkínálat tanulmányozására, meglepődve tapasztalhatja az irodalmi közízlés időszakos hullámzását. Az előkarácsonyi szezonban ugyanis számottevően nő az érdeklődés a színes, magas árkategóriájú, Magyarország történelmi múltját vagy jelentős építészeti emlékeit bemutató albumok, valamint a lexikonok iránt. Ráadásul a vásárlók ilyenkor a szórakoztató, könnyebb műfajokkal szemben előnyben részesítik a mind esztétikailag, mind irodalmilag igényesebb kiadványokat is - adta tudtunkra Őri Katalin, a Fókusz Könyváruház terjesztési igazgatója.

Ennek némileg ellentmond, hogy számos üzlet főbb bestsellerei között találjuk a leleplező jellegű, oknyomozó riportokat tartalmazó műveket, mint amilyen „A türelmi zóna” vagy Vujity Tvrtko Tizenkét pokoli történet című könyve. A gyermek- és ifjúsági irodalom sikerlistáját gyakorlatilag mindenhol a Harry Potter-könyvek vezetik. Goiden A.: Egy gésa önvallomásai című műve a Fókusz Könyváruház tízes listáján dobogós helyezésig vitte, nemkülönben Görög Ibolya Mindennapi maceráink című kötete. A Jáksóval ízesített feketeleves, Szalóky Eszternek a Heti Hetes című politikai talkshowról szóló könyve és Kepes András Történetek című írásai szintén a Libri Kft. toplistájának élén találhatók.
Végül egy ajánló: Szávai Géza Székely Jeruzsálem című esszéregénye a napokban jelenik meg a Pont kiadó gondozásában. A valódi újdonságnak számító kötet a zsidó vallásra áttért erdélyi magyar szombatista közösség történetét eleveníti fel a XVI. század végétől egészen a közelmúltig, amikor is legutolsó településük, Börzödújfalu áldozatul esett Ceausescu falurombolási politikájának; a falut vízzel árasztották el, a tóból kiemelkedő templomtorony a mai napig látható. Radnóti Sándor esztéta szerint a könyv műfajváltó, vallásos próza, ötvözi magában a memoárok, az anekdoták, a történelmi kutatások és háttérvizsgálatok összességét, s nem nélkülözi a politikai esszét sem. (Takács Gabriella)