Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
Bírói döntésre várva

Lapzártánktól - talán - már csak öt nap maradt a floridai talány megoldására. A Gore-tábor két súlyosnak mondható vereséget szenvedett, amikor a szövetségi Legfelsőbb Bíróság elutasította a floridai voksok ismételt számbavételére irányuló keresetét, majd a floridai körzeti törvényszék tanácselnöke is olyan ítéletet hozott, hogy a vitatott 14 ezer szavazat újraszámlálására nem adtak elegendő indokot az alelnök jogászai.


Hillary Clinton: szenátor és First Lady. Mézeskalácsvárat kapott adventre Fotó: Reuters

Az ügy természetesen ismét a floridai Legfelsőbb Bíróság elé került, de kissé kedvezőtlenebb körülmények között, mint az első esetben, mikor is az állam legmagasabb jogi fóruma meghoszszabbította a szavazatszámlálás határidejét (az ügy tárgyalása csütörtökön kezdődött, az eredmény nem tudni, mikorra várható). Egyidejűleg azonban folyik egy másik bírósági procedúra is Floridában, amelynek tárgya a beküldött távolléti szavazatok körül történt jogtalanságok kérdése Semi-nole megyében; itt ugyanis az a gyanú merült fel, hogy az illetékesek a republikánus voksokat előnyösebben kezelték, mint a demokratákét, így esetleg megvádolhatók azzal, hogy megcsonkították egyes polgárok jogait. A per folyamatban van, kimenetele egyelőre még megjósolhatatlan. Mindenesetre egy bizonyos: Bush számára ez körülbelül 4800 szavazat elvesztését jelentheti, ami viszont elegendő lenne Gore győzelméhez. 
Az alelnök még mindig bizakodik abban, hogy a végső döntés kedvező lesz számára, ezzel szemben csapattársa, Lieberman szenátor már hallatott egy-két borúlátó hangot. A másik oldalon Bush kormányzó úgy nyilatkozott, hogy a folyamat igen érdekes regénytéma lenne. A közvélemény már belefáradt, sőt beleunt a dologba, és szeretné látni a megoldást. A megosztottság szinte 50-50 százalékos, és Bush olyan nézetet hangoztat, hogy épp ez lenne az a pont, amely szoros együttműködést hozhatna létre a két párt között. A többségében republikánus floridai törvényhozás elnöke még mindig úgy véli, hogy rendkívüli ülést kellene összehívni a 25 elektor kijelölésére - most már kissé alább adta, mint a múlt héten, és közölte, hogy megvárja a bíróságok döntését. Jeb Bush floridai kormányzó, George Bush fivére egyetért ezzel, sőt kijelentette, ha netán Gore-t jelölik győztesnek, a törvényhozásnak bele kell nyugodnia abba is.
Mostanában olyan szóbeszédeket is hallani, amelyek szerint Clinton elnök esetleg megpályázza New York város polgármesteri székét. Ezt a kósza híresztelést természetesen ő maga cáfolta. Az igazság az, hogy egy volt elnök számára egy ilyen állás nem jelentene előmenetelt, sőt tán épp ellenkezőleg - és egyben az első ilyen eset is lenne az Egyesült Államok történetében. De hát az államfő felesége is ilyen példát állított, amikor teljesen kívülállóként megválasztották New York állam egyik szenátorának. A másik pletyka azt taglalja, hogy a demokraták végeredményben azért ösztönzik Gore alelnököt a Fehér Házért folyó harc folytatására, hogy lejárassa magát a közvélemény előtt. Így azután eleve meghiúsulna az a törekvése, hogy 2004-ben újra felléphessen az elnöki cím elnyeréséért, helyette pedig esetleg Hillary Clinton indulhasson, és ő lehessen az Egyesült Államok első női elnöke. Mi igaz ezekből a híresztelésekből és mi nem, ma még senki sem tudhatja.