Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Pangó novemberi portfóliók

Igen rossz hónapot tudhatnak maguk mögött a BÉT befektetői: novemberben a BUX értéke 15,5 százalékkal csökkent. Az okok között sorolhatjuk a külföldi befektetők elfordulását a magyar piactól, az egyes cégek esetén nem igazán meggyőző háromnegyed éves eredményeket, az amerikai elnökválasztás körüli hercehurcát, valamint a török pénzügyi szektorban eluralkodó válságot, ami tovább növelte a fejlődő piacokkal kapcsolatos bizonytalanságot.

Az állampapírpiacon az októberi kamatemelés után konszolidáció volt megfigyelhető, a rövid lejáratú hozamok valamelyest csökkentek, míg a középtávú - 2-5 éves futamidejű - papírok hozamai enyhe emelkedést mutattak. A külföldi befektetők tovább növelték magyar állampapírpiaci befektetéseiket, történelmi rekordot felállítva a hónap során.
Az IE-New York Bróker Rt. kétféle portfóliója közül az agresszív teljesített gyengébben, mivel itt a Matáv és a Graphisoft, amelyek együttes súlya 40 százalékot képviselt, több mint 25 százalékot vesztettek értékükből, ezáltal rontva a kosár teljesítményét. A konzervatív portfólió a Démász szerepeltetésének köszönhetően valamelyest jobban teljesített az indexnél, így is jelentős, a BUX indexnél alig kisebb mértékű csökkenést mutatott azonban.
Decemberre a cég az agresszív részvényportfólióba a Mol és a Fotex helyett a Zalakerámiát, illetve a Borsodchemet javasolja bevenni, utóbbi részvénynél egy esetleges orosz felvásárlási ajánlatra spekulálva. A Pannonplast súlyának csökkentését ajánlják a magas olajár miatt, míg a többi részvény - Graphisoft, Matáv, Rába - súlya, csakúgy, mint a 60-40 százalékos részvény-kötvény arány, változatlan marad. A konzervatív port-
fólióban a Richter súlyát 5 százalékkal csökkenteni javasolják a Mol javára, a Matáv, OTP, Démász súlya nem változik, ahogy a 40-60 százalékos részvény-kötvény arány sem.