Vissza a tartalomjegyzékhez

Kassai László
Internet-hozzáférés ingyen

Ezen a héten két cég is bejelentette, hogy ingyenesen minőségi internet-hozzáférést biztosít a lakossági felhasználók számára. Ha megnézzük, hogy hány cég foglalkozik ilyen szolgáltatással gazdasági vállalkozásként, akkor ez akár csődjüket jelenthetné, ha tényleg egy tiszta, ingyenes, minőségi szolgáltatásról lenne szó. De valójában már az első tapasztalatok sem ezt mutatták. 

Egy ingyenes szolgáltató valószínűleg nem képes akkora kapacitású kiszolgáló berendezést üzemeltetni, ami a lakosság egésze számára minőségi szolgáltatást tudna nyújtani. Ez már a második üzemnapon tapasztalható volt a www.freestart.hu szolgáltatónál, amely egyébként reklámcélból pornográfnak nevezhető szórólapot adott ki. Nem is titkolják, szabályzatukban le is írták, hogy az ügyfelek teljes forgalmát követik, ezzel szeretnék az emberek szokásait megfigyelni. A másik szolgáltatót, melynek www.kiwwi.hu a neve, még nem tudtuk tesztelni, mivel szolgáltatása még nem indult be, de értesülésünk szerint itt kötelező reklámokat kell elolvasnia a felhasználóknak az internet használata előtt. A két új hazai vállalkozás megjelenésével egy időben az USA-ban pont a két legnagyobb ingyenes szolgáltató szüntette meg ezt a fajta lehetőséget. Ezentúl náluk is pénzért lehet internetezni. 
Jó tudni, hogy az ingyenes szolgáltatás inkább csak „beetetés”. A költség nagyobbik részét, a telefonszámlát így is fizetni kell. Akik eddig nem használták a világhálót, az ingyenes lehetőség láttán „ráharapnak”, és egy év múlva (vagy korábban) már nem tudják nélkülözni, és ha megszűnik az ingyenesség, vagy már túl lassúvá válik számukra, akkor bizony elő fognak rá fizetni.