Vissza a tartalomjegyzékhez

Jokó Mariann
Ami megmenthető még az idén

A jövőre életbe lépő adóváltozásokat figyelembe véve cikkünkben azokról a könyveléstechnikai kérdésekről szólunk, melyek mind a magánszemélyek, mind a vállalatok számára az idén kedvezőbb feltételekkel számolhatók el, mint jövőre. Összeállításunk a Cégvezetők Klubja rendezvényén elhangzottak alapján készült.

Jövőre emelkedik a családi adókedvezmény mértéke, s ezzel együtt változnak az igénybevétel feltételei. Az idei tapasztalatok alapján tehát érdemes végiggondolni, melyik szülő érvényesítse a gyermekkedvezményt, mert erről az adóbevalláskor nyilatkozni kell a munkáltatónak.Visszamenőleg is érvényes a módosítás, tehát már az idei bevallásban is érvényesíthető. A kedvezmény megosztható a szülők között, ha az nem érvényesíthető teljesen csak az egyik szülőnél. Ebben az esetben az adóbevallásban egymás adóazonosítóját is fel kell tüntetni. Az adatlapon szerepeltetni kell a gyermekek adóazonosító jelét is, ezért aki még nem tudja, minél előbb kérje ki az APEH legközelebbi ügyfélszolgálati irodájában. 
A kisvállalkozók számára kedvező, hogy az eddig is érvényesíthető nyugdíjjárulék 25 százalékos adókedvezménye, akkor is levonható a befizetések alapján, ha a minimálbért ténylegesen nem vette ki a vállalkozó. Újdonság, hogy amennyiben a fizetendő osztalékadó magánszemélynél nem haladja meg a 10000 Ft-ot, nyilatkozhat erről a munkáltatójának, így nem kell külön, önadózóként adóbevallást benyújtania.
Célszerű kihasználni az év végi ajándékozás, reprezentáció adómentes formáit. 2001-től ugyanis a reprezentáció költsége ugyan korlátozás nélkül elszámolható, de 44 százalékos jövedelemadó és 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás fogja terhelni. Célszerű különbséget tenni a reprezentációs és a reklám célú rendezvények között, hiszen az utóbbira nem vonatkozik ez a szabály. Végig kell gondolni azokat az eddig adott juttatásokat, amelyek természetbeni juttatásnak számítottak, a társaság pedig költségként elszámolhatta. Jövő évtől ezek közül - akár adómentesek, akár adókötelesek - csak az számít elismert költségnek, amelyet az alkalmazottnak, vezető tisztségviselőnek, személyesen közreműködő tagnak, nyugdíjas volt alkalmazottnak, illetve ezek közeli hozzátartozóinak adnak. Minden egyéb esetben meg kell növelni az adóalapot a költségként elszámolt juttatások után, aki pedig kapta, azt terheli a 44 százalék szja és 11 százalék egészségügyi hozzájárulás (eü.). Az üdülési csekk értékének 50 százaléka (maximum 20000 Ft) továbbra is adómentesen adható a cégvezető és hozzátartozói számára. El lehet számolni továbbra is a sport, művelődés, foglalkoztatás, egészségügyi szolgáltatások és rendezvények költségeit is (például színházjegyek, belépők, bérletek). A külföldi utazás vagy kiküldetés költségeire elszámolt összeg ez évben még adómentes a magánszemély számára. Jövőre már 44 százalék adó és 11 százalék eü. járulék terhelheti. A kizárólag szakmai utakat szigorúan dokumentálni kell, csak így számolható el költségként.
Változik a tőkeszámlán lévő befektetésekkel kapcsolatos adózás: 20 százalék forrásadó terheli 2001. január 1-jétől. Nem vonatkozik ez a szabály a tőkeszámlán lévő nyílt végű befektetési jegyekre, ugyanis hozadékuk után továbbra sem kell adózni. Érdemes esetleg elgondolkodni a tőkeszámlán lévő befektetések felfrissítésén (eladni, és olyat venni, amelyik továbbra sem adózik), bár ennek megvan a kockázata a tőzsdei viszonyokat is figyelembe véve (jelenleg alacsony a BUX index). 
Még egy tanács: az előrelátó cégvezetők egyelőre visszafogják nagy beruházási terveiket, hiszen azok jövőre sokkal kedvezőbb szabályok szerint számolhatók el. Az év végi „hajrá” előtt érdemes áttekinteni, mik azok a költségek, melyeket még ez évben érdemes érvényesíteni.