Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Végtelen történet

Az olajbizottság ugyan megszűnt, de továbbra is tart a vita az utolsó ülésen elfogadott jelentésről. A bizottság fideszes, MDF-es tagjai torzónak minősítették az Országgyűlés számára készült jelentést, és szeretnék, ha a témát lezáró országgyűlési határozat - ha már a jelentés ezt nem tette meg - kimondaná a felelősséget is. Ellenzéki képviselők szerint elképzelhető, hogy az olajos cégek tulajdonosi körének felderítésekor akár a Fidesz is a bizottság látókörébe kerülhetett volna.

„Az Antall-kormány és a Boross-kormány a … (rendszerváltást követően megindult) gazdasági bűncselekményhullámmal szemben a rendelkezésére álló eszközöket igénybe véve megkezdte a küzdelmet. … (Ebben) nagyon lassú és viszonylagos sikereket tudott elérni, de a szükséges változtatásokat elindította” - áll az utolsó olajbizottsági ülésen elutasított, Fidesz-MDF „platform” által készített országgyűlési határozati javaslatban. A dokumentum a Horn-kormány felelősségének kimondásával folytatódik, és név szerint említ minisztereket. A Pallag-féle határozati javaslatról való parlamenti szavazáskor az MDF és a Fidesz újból be fogja nyújtani a bizottságban már egyszer elutasított módosító indítványokat. 
Tóth Károly, az egykori bizottság szocialista tagja ezzel szemben úgy látja, hogy az olajbűnözésnek valóban voltak politikai kapcsolatai, de a jelentés igazi felelősöket azért nem nevez meg, mivel a bizottságnak előbb be kellett fejeznie a munkáját, mint hogy az erre vonatkozó információk hitelességét meg tudta volna vizsgálni. Tóth szerint a befejezés az MDF-nek és a Fidesznek volt érdeke, ugyanis „már egyikük sem lehet biztos abban, hogy nem derül ki: olajügyekért őket is terheli felelősség”. A honatya szerint kormánypárti körökből aggódva figyelték az olajos cégek tulajdonosi köre iránti bizottsági érdeklődést. „Ugyanis, bár a Fidesz prominenseinek nincsenek saját vállalkozásai - erre kínosan ügyelnek -, azonban a számukra gazdasági hátteret biztosító, pártközelinek nevezett vállalkozóknak már feltehetőleg lett volna mit megmagyarázniuk” - állítja a képviselő. „Nos, való igaz, hogy az anyagban csak annyi van, amennyit a kormánytöbbség által feloszlatott bizottsági munka félidejénél le lehetett írni. Azt azonban látni kell, hogy az anyagban azért nem tudtunk eljutni a felelősök megnevezéséig, mert a Fidesz és az MDF megakadályozta a bizottság további működését” - helyezkedett azonos álláspontra Tóth Károllyal Kóródi Mária szabaddemokrata képviselő.