Vissza a tartalomjegyzékhez


1900 legendája

Mi lesz, ha egy olyan zeneszerző, mint Ennio Moricone, egy olyan operatőr, mint Koltai Lajos, és egy olasz mesemondó, Giuseppe Tornatore összefog? Az eredmény egy fantasztikus kameramunkával és zenével rendelkező megható történet, Az óceánjáró zongorista legendája.

A legendát Max (Pruitt Taylor Vince), a lecsúszott trombitás meséli el egy zenebolt tulajdonosának, mikor pénzzé teszi a hangszerét. Minden úgy kezdődött, hogy az évszázad elején egy fűtőmunkás talált egy kisgyermeket a Virginian nevű luxushajó fedélzetén. A fiút egyszerűen csak 1900-nak (Tim Roth) hívta, és a hajó mélyén rejtegette. Egyszer azonban a nevelőapát baleset érte, így mások is felfedezték a gyereket. Az árvaháztól egy véletlen menti meg: egyik este a 8 éves fiú elkezd játszani a zongorán, és kiderül, hogy született tehetség. Hamar az utazó közönség szolgálatába állítják, és utazik keresztül-kasul az óceánon. A billentyűkön otthonosan mozgó 1900 egyszer sem lép a szárazföldre, mert kiismerhetetlennek tartja. Szerinte a városnak nincs vége, ezért nem lehet úgy birtokba venni, ahogy a zongorát. Ez a félelem tartja a hajón. Az idők múlnak, s a Virginian már csak egy lepusztult roncs, amelyet hamarosan felrobbantanak. A trombitás, aki már néhány éve nem látta barátját, szilárdan állítja az „ítéletvégrehajtó” bizottság előtt, hogy 1900 még a hajón van. Elő kell valahogy csalogatni, és rábírni szülőföldjének elhagyására…
A lírai történet mintegy keretét adja a néző elé táruló igen gazdag képi és zenei világnak. A szó szoros értelmében „filmes”, szemet-lelket lenyűgöző alkotásról van szó, amely egyformán hat a nézők különféle korosztályára. A látvány, a ködből felbukkanó Szabadság-szobor vagy az óriási luxushajó a háborgó óceánon, a századelő világa, az Újvilágba való tömeges kivándorlás ideje, a dzsessz fénykora, a zene bűvölete, s egy balladaszerű, többszólamú történet 120 nagyon jó percre elkalauzolja a nézőt a filmköltészet világába.
Két változat is készült a filmből, ezekből nálunk az amerikai, rövidebb verziót vetítik, szemben az eredeti olasszal. Az idén bemutatott filmek közül ez az egyik legszebb alkotás - ha nem az egyetlen. 
(Az óceánjáró zongorista legendája [Legend of 1900] színes, feliratos, olasz filmdráma; 120 perc; 1998; rendezte: Giuseppe Tornatore; főszereplők: Tim Roth és Pruitt Taylor Vince. November 23-ától a mozikban.) (Bárdos Róbert)