Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Fokozódó terrorhullám

„Hogyan néz ki ma az ország? A gyermekek nem utazhatnak biztonságosan az iskolába. Autóba rejtett bombák robbannak a városközpontokban. Jeruzsálem külvárosa golyózáporban. A települések elvágva a külvilágtól. Lezárt utak, kiürített szórakozóhelyek. Izrael polgárai félelemmel kénytelenek élni a világ egyetlen olyan országában, amely feltétlen védelmet ígért nekik” - sorolta keserű „országjelentésében” Ariel Saron jobboldali pártvezető egy több mint százezer embert mozgósító jeruzsálemi tömegdemonstráción. Az elmúlt napok terrorsorozata - nem múlt el nap izraeli civilek vagy katonák temetése nélkül - megdöbbentette a kéthónapos erőszakhullám miatt lassan türelmét vesztő közvéleményt. Az iszlám radikálisok által elkövetett támadások legfiatalabb áldozata egy 18 hónapos arab kislány, Tara Abu-Husszein, aki édesapjával utazott a felrobbantott haderai autóbuszon.


Saron Situbi izraeli őrmestert rokonai búcsúztatják. Keserűség és eltökéltség Fotó: Reuters

A reggeli iskolabusz a szokott időben indult a gázai övezetben fekvő izraeli településről, Kfar Daromból. A zsúfolt buszra adta fel Noga Cohen három gyermekét, a 12 éves Oritot, a 8 éves Tehilát és 7 éves öccsüket, Jiszraelt. Negyedik iskolás gyermekük elaludt aznap reggel, így ő lekéste a buszt. A sárga színű, félreismerhetetlenül gyermekszállító jármű az ismert útvonalon haladt, amikor az út szélén rejtőző terroristák egy 122 milliméteres gránátlövedéket robbantottak fel a busz mellett. A hatalmas robbanás felszakította a jármű páncélozott oldalát. A sofőr a sérült járművet elvezette a közeli katonai ellenőrző pontig. A perceken belül a helyszínre érkező mentők két utason már nem tudtak segíteni: a 36 éves, négygyermekes tanárnő, Miri Amitai és a 36 éves, hatgyermekes családapa, Gabi Biton a helyszínen meghalt. A sebesültek közül legsúlyosabb állapotban az egymás mellett ülő Cohen testvéreket szállították el a mentők. A lezárt utak miatt édesanyjuk nem tudott eljutni a kórházba, ahol a gyerekeket megoperálták. A 12 éves Orit és öccse, a 7 éves Jiszrael elvesztette jobb lábának egy részét: Orit lábát a bokája felett kellett amputálni, Jiszraelét pedig a térdénél. Még súlyosabban sérült a terroristák felőli ablak mellett ülő, középső lány, Tehila, akinek a 18 órán át tartó műtét ellenére bizonytalan, hogy legalább az egyik lábát meg tudják-e menteni, miközben a bombába rejtett fémszilánk roncsolta két ujját is le kellett vágni.
A robbanás helyszínére elsőként érkező orvos így nyilatkozott: „Egy katona azt tanulja meg, hogyan részesítse elsősegélyben harcostársát, nem pedig kisgyerekeket, akiknek ellövik a végtagjait.” Az orvosok a Jerusalem Post újságírójának elmondták: mélyen megrendítette őket a család tragédiája, ugyanakkor csodálják a szülők és a gyerekek erejét, amivel a súlyos helyzettel szembenéznek. „A gyermekeim, Istennek hála, életben maradhattak, miközben néhány barátunknak ez nem adatott meg ma reggel. Ez önmagában kegyelem” - mondta Ofir Cohen, miközben a műtőben az orvosok egymást váltva gyermekeiért küzdöttek.


Jasszer Arafat palesztin vezető. Kétes győzelem Fotó: Reuters

A merénylet egy másik gyermekáldozata a kórházban magához térve elmondta: közvetlenül a robbanást követően a buszon utazó édesanyja - aki szintén megsérült - egy imakönyvet adott a kezébe, amelyet egészen addig a kezében tartott, amíg a mentőautóba be nem tolták. „Mindenki sikoltozni kezdett - emlékezett vissza a 12 éves Matania Daifani a támadás pillanataira - és lehajtotta a fejét, majd hirtelen csend lett. Amikor a busz továbbhajtva a közeli ellenőrző ponthoz ért, a sofőr megpróbálta kinyitni az ajtót, de az beragadt. Végül a hátsó ajtón keresztül katonák szabadítottak ki bennünket. Egyesével szólították azokat, akik mozdulni tudtak. Amikor egyikük fel akart emelni, azt mondtam neki: »Rendben van. Az egyik lábam ép.« Így féllábon szökdécseltem oda a kijárathoz.”
Két nappal később a Tel Avivtól északra fekvő Hadera központjában - ahol néhány éve már követtek el hasonló merényletet - robbant a délutáni csúcsforgalom idején egy zsúfolt busz mellett bomba. A detonáció felemelte a járművet, és a járókelőkkel teli bevásárlóutca egyik kirakatába taszította. Az áldozatok egyike, a 21 éves Sosana Reisz az utcán állt, miközben mobiltelefonján éppen édesanyjával beszélt. A másik halálos áldozatot, a 35 éves Meir Bahrametet ezen a napon a szokottnál egy órával korábbra rendelte be munkaadója munkába, így került a háromgyermekes szakács a felrobbantott 7-es számú buszjáratra. A több mint ötven sebesült közül a legfiatalabb egy 18 hónapos arab kislány, Tara Abu-Husszein volt, akinek teste 15 százaléka megégett. A kislányt - akinek a neve arabul boldogságot jelent - apja egy rutin orvosi vizsgálatra hozta be a városba, és a kezében tartotta a buszon, amikor a robbanás bekövetkezett. Tarát másod- és harmadfokú égési sérülésekkel szállították kórházba a hátán megsérült édesapjával, Husszeinnel együtt. Az izraeli állampolgárságú Abu-Husszein család Haderától 6 kilométerre északra, egy arab faluban él, ám az izraeli város a rokonok elmondása szerint második otthonuknak számít. Több boltjuk és éttermük van Haderában - nyilatkozta a kórházban a 29 éves édesanya, Menah Abu-Husszein, aki szerint az erőszak mindenkinek kárt okoz: „A bomba nem válogat arab és zsidó áldozat között.” A terrorakciókért feltehetően iráni támogatással működő, radikális palesztin szervezetek vállalták a felelősséget. A Hamasz terrorcsoport politikai szárnya szintén nyilatkozatban üdvözölte a „megszállók elleni hősi akciót”. Ehud Barak a Palesztin Hatóságot tette felelőssé a gyilkosságokért, mondván, az elmúlt hónapokban valamennyi bebörtönzött palesztin terrorista szabadlábra került.
A merényletek nyomán az izraeli hadsereg a korábbi hetek gyakorlatának megfelelően korlátozott válaszakciókba kezdett. Ezek egyikében meghalt az erőszakhullám egyik felelősének tartott palesztin Fatah gerillaszervezet gázai parancsnoka, Dzsamal al-Kader. Az izraeli büntetőakciók miatt 18 év óta először Egyiptom hazarendelte Tel Aviv-i nagykövetét. Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási vezetője pedig a szíriai miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai után kijelentette: biztosra veszi, hogy Izrael Állam a jövőben megszűnik létezni. „A térség egy napon tanúja lesz annak, hogy a cionista hatalom elenyészik” - hangsúlyozta Hamenei újságírók előtt. 


Ehud Barak kormányfő. Nehéz helyzetben Fotó: Reuters

Szintén a válság mélyülését eredményezheti, hogy a katonai állások elleni támadások miatt az izraeli hadsereg felszólította a palesztin rendőrséget, hogy hagyják el a közös ellenőrzés alatt álló őrposztokat. A palesztin fél közölte, hogy erre csak Jasszer Arafat parancsára hajlandó. A megfigyelők szerint a különböző fegyveres palesztin csoportok mindinkább a libanoni Hezbollah stratégiáját kezdik alkalmazni. Miután Ehud Barak döntése nyomán idén májusban kivonták az izraeli katonaságot Dél-Libanonból, a palesztin közvélemény győztesként ünnepelte a libanoni gerillákat, akik úgymond kiűzték a megszállókat. A Hezbollah taktikájának az alapja katonai és civil célpontok elleni folyamatos akciók voltak, arra számítva - nem eredménytelenül -, hogy az áldozatokról szóló ismétlődő híradások előbb-utóbb kikényszerítik az izraeli közvéleményből a kivonulás követelését. Most is lehet már arról hallani, hogy a puskaporos hordóvá vált gázai övezetből vonják ki az izraeli katonákat, akár az ott fekvő települések kiürítése árán is.