Vissza a tartalomjegyzékhez

Surjányi Csaba
Az elnök ifjú követői

Az Egyesült Államokban a nyolcvanas években értek be a hatvanas évek szexuális forradalmának gyümölcsei. A felmérések egyre drámaibban arra mutattak, hogy sokan már gyermekkorban szexuálisan aktívvá válnak, hiszen a szülők generációja ezt nemcsak hogy nem tiltotta, de egyenesen elősegítette. A kilencvenes évek hasonló felmérései viszont arra vallottak, hogy a fiatalkori szex visszahúzódó félben van. Elsősorban az AIDS rémének hatására mozgalmak indultak az önmegtartóztatás, a szüzességnek a házasságig való megőrzése mellett, melyekhez a fiatalok tömegesen csatlakoztak. A tinédzserklinikák forgalma, a tizenéves terhességek, szülések, abortuszok száma visszaesett, sokan már erkölcsi megújulásról kezdtek beszélni. Írásunk az USA Today 2000. november 15-ei számában megjelent cikk alapján készült. 

Azok a szakemberek, akik nem csupán a statisztikákat böngészik, hanem napi kapcsolatban állnak fiatalkorúakkal, az utóbbi időben egy egészen más tendenciára hívják fel a figyelmet. Dr. Drew Pinsky például, aki az interneten keresztül ad tanácsokat, elmondja, hogy körülbelül 8 éve egyre több szó esik a fiatalok között az orális szexről, az utóbbi néhány évben pedig ez a jelenség komolyan felerősödött. Az érintett tinik - gyakran csupán felső tagozatos elemisták - többsége nem vett még részt „normál” szexuális aktusban, és szűznek, illetve ártatlannak vallja magát. Ami pedig a legmeglepőbb: az orális szexet nem is tartják a nemi aktivitás részének, és hisznek a házasság előtti önmegtartóztatásban. 
A szakemberek azt kezdik felvetni, hogy fontos volna jóval pontosabban és szókimondóbban definiálni a nemi tevékenység és az önmegtartóztatás fogalmait, hiszen a jelek szerint a tizenévesek igen találékonyak az olyan érintkezési formák kialakításában, amelyek mellett még szűznek vallhatják magukat. A kérdés tehát nem csupán az, hogy önmegtartóztatóak-e, hanem egyre inkább az, hogy mitől? 
A tinédzserek közötti orális szex jelensége rohamosan terjed bőrszíntől, családi háttértől, anyagi helyzettől függetlenül. Megrázó, hogy a 10-12 éves korosztály is egyre érintettebb. A Twist magazin egyik legutóbbi internetes felmérésére reagáló 10 ezer lány közül 5700 14 éven aluli volt. 80 százalékuk szűznek vallotta magát, viszont 25 százalék ismerte el, hogy gyakorolt már orális szexet, további 27 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy tett olyasmit, amit „fiúkkal szokás buliban csinálni”.
Az erkölcsi okokon túl a jelenség azért is veszélyes, mert a hiedelemmel ellentétben ez a szexuális érintkezési forma sem ad védelmet a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. A Guttmacher Intézet decemberi jelentésében készül közzétenni azokat az adatokat, amelyek értelmében az utóbbi időben a tizenévesek között drámai mértékben elszaporodtak a herpesz és a garatban megjelenő szifiliszes megbetegedések. A közelmúltban már egy amerikai tévésorozat egyik epizódja is megörökítette a témát. 
Mi állhat ennek a sokak számára váratlan fordulatnak a hátterében? A szakemberek az egyre korábban bekövetkező nemi érés (ennek alsó határa az USA-ban egyre inkább a 8 éves kor felé tolódik), valamint a terhességtől való félelem, illetőleg a szülők felelőtlensége miatti általános erkölcsi szabadosság mellett egy további meghökkentő okot is kimutatnak. Ez pedig nem más, mint az épp leköszönő Clinton elnök személyes szerepe. Lynn Ponton, a San Franciscói Kalifornia Egyetem pszichiátere elmondja, hogy a srácok unos-untalan így érvelnek az orális szex mellett az elnök Monica Lewinskyvel folytatott botrányos kapcsolatára hivatkozva: „Az elnök is megtette.” Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Clinton úr maga is azzal védekezett a nyilvánosság előtt, hogy nem létesített nemi kapcsolatot Monicával, „csak” orális szex volt közöttük. 
Ezzel kapcsolatban a szakemberek a média felelősségéről is szót ejtenek, hiszen az elnök „botlásainak” akkora nyilvánosságot adtak, és olyan kendőzetlen stílusban tárták a közvélemény elé, hogy nincs mit csodálkozni azon, ha ez a magatartás az ifjak körében utánzókra talál. Sok tizenéves nyilatkozik úgy, hogy az orális érintkezés szerinte társadalmilag teljesen bevett, elfogadott dolog, és célja nem más, mint a felgyülemlett szexuális feszültség levezetése.
Ily módon az orális szex kezdi a hagyományos flörtölés szerepét betölteni. A fiatalok szerint ez az a pont, ameddig egy buli alkalmával el lehet menni anélkül, hogy az különösebb érzelmi kötődést hozna létre. Egy-két nap alatt el lehet felejteni, addig pedig van mivel dicsekedni a társak előtt. A hagyományos nemi közösülést ehhez képest már komoly és megfontolandó lépésnek tartják, és míg az előbbi egy iskolás lány ázsióját növeli társai előtt, az utóbbi könnyen kiközösítéshez vezethet. 
A megfigyelők véleménye megoszlik a tekintetben, hogy vajon a tinik az orális szexet kölcsönösen végzik-e, avagy inkább csak a lányok a fiúkon. Dr. Ponton úgy látja, sokszor alkohollal vagy marihuánával kábítják el a lányokat, és úgy viszik bele őket a dologba - akaratuk ellenére. Dr. Pinsky azt tapasztalta, hogy a lányok utólag gyakran megalázva érzik magukat. Az esemény üzenete a legjobb esetben is csupán annyi számukra, hogy így lehet megszerezni és megtartani egy férfit. 
Szakemberek, mint például Mark Schuster gyermekorvos, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatgyűjtés jelenlegi módszerei nem adnak megbízható képet az ifjúság nemi életéről. Egy felméréséből, amelyet 2026 Los Angeles-i iskolás (9-12 osztályosok) között végzett el, az derült ki, hogy a megkérdezettek 47 százaléka állította szűznek magát, holott ezek 35 százaléka bevallottan részt vett valamiféle heteroszexuális aktusban az elmúlt év során. Sok szakember az eddigi felmérési eredményeket elégtelennek tartja, mert a kérdőívek kérdései nem elég pontosak, és főleg csak a legégetőbb egészségügyi problémákra koncentrálnak. A négy legáltalánosabban használt adatlap közül például egyik sem kérdez rá nyíltan az orális szexre. A jelenlegi technikával lehetetlen megbízhatóan felbecsülni, hogy az ifjak közül hányan aktív követői a leköszönő elnök szexuális szokásainak.