Vissza a tartalomjegyzékhez

Olman Judit, Acsai Anikó
Hogyan válasszunk brókercéget

Nem könnyű választani a kínálkozó értékpapír befektetési lehetőségek, a banki forint- és devizabetétek között. Mielőtt döntenénk pénzünk sorsa felől, érdemes körülnézni a piacon, ki, mit mennyiért kínál. Cikkünk segít eligazodni a piacon kínálkozó lehetőségek között.

Először is gondoljuk végig, mennyi időt tudunk, illetve akarunk befektetéseinkkel foglalkozni; mennyi ideig nélkülöznénk pénzünket; és milyen kockázati szintet vagyunk hajlandók elviselni. Fontos kérdés az is, hogyha mégis hozzá kell nyúlnunk befektetett pénzünkhöz, milyen gyorsan tudunk pénzhez jutni, vagyis mennyire likvid befektetési formát keresünk. 
Napjainkban a részvények és a többféle értékpapírból kialakított portfóliójú részvény- és vegyes alapok széles skálája áll rendelkezésünkre. Ez a befektetési forma az, amellyel legtöbbet nyerhetünk, de akár az egész tőkénket is elbukhatjuk, mivel a nagy haszon lehetősége nagy kockázattal jár együtt. Ilyen konstrukciókba inkább olyan pénzeket érdemes elhelyezni, amely hosszútávon - legalább egy éven keresztül - rendelkezésünkre áll, és nem jelent túl nagy megrázkódtatást az összeg bizonyos részének esetleges elvesztése.
Az óvatosabbaknak sem kell azonban feltétlenül látra szóló bankbetétben vagy a kispárna alatt tartani pénzüket. Sok befektetési alap gondolt a biztonságos befektetést és könnyű hozzáférhetőséget keresők igényeinek kielégítésére is állampapír portfólióval rendelkező befektetési jegyek forgalmazásával. Ennél a típusnál a biztonság és a rugalmasság egyaránt előnyös, általában azonnal készpénzzé tehetők, fedezetül szolgálhatnak részvényvásárláshoz, átcsoportosíthatók más típusú alapokba. Hosszabb távon a kötvényalapokba, rövidtávon a pénzpiaci alapokba érdemesebb fektetni.
Az előre kiszámítható, fix hozamokat kedvelő befektetők számára állnak rendelkezésre az állam által kibocsátott és folyamatosan megvásárolható állampapírok: éven belüli időtávra a diszkont kincstárjegyek, ennél hosszabb lekötésre pedig az egészen a 10 éves futamidőig terjedő államkötvények. Itt a futamidő és a kamat mértéke adott, illetve az államkötvények között találhatunk változó kamatozásúakat, melyek hozama valamilyen referenciához - például az inflációhoz - van kötve. Az elsődleges állampapír-forgalmazó cégeknél forgalmazási jutalékot sem számítanak fel, és a különböző díjak levonása után is a 6-8,5 százalékos banki kamatokkal szemben 10-10,5 százalékon fialtathatjuk pénzünket.
Első nekifutásra nem árt elkérnünk a brókercégek kondíciós listáját, mivel szinte minden a számlán végrehajtott művelet pénzbe kerül. Mind a tőzsdei megbízásoknak, mind a befektetési alapok forgalmazásának költsége van. Ezenfelül értékpapír- és adótőkeszámla-vezetési díj, letéti díj is felmerül, pénzbe kerül az átutalási és transzfer megbízás és a készpénzfelvétel is.
Érdeklődjük meg, milyen módon lehet megbízásokat adni. Nagy előnyt jelenthet, ha nem kell minden egyes tranzakciónál bemenni ügyet intézni, hanem telefonon, faxon, netán interneten keresztül is leadhatjuk megbízásainkat. Ez már csak azért is fontos lehet, mert az egyes megbízási módozatokhoz különféle kondíciók tartozhatnak, némely megbízási forma olcsóbb lehet a személyes ügyintézésnél.