Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Nő a cégek pesszimizmusa

A vállalatok május óta egyre pesszimistábbak a gazdaság egésze és saját cégük jövőjét illetően. Ez derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből, amelyet a száz legnagyobb cég válaszai alapján készít havonta. Az egész év során novemberben gondolták legkevesebben azt, hogy javulhatnak a nemzetgazdaság kilátásai, sőt határozottan (5 százalékkal) nőtt azoknak a tábora, akik szerint romlani fog. Mindenesetre a cégek 85 százaléka még az idén emelni fogja az árait.

A pesszimizmus oka elsősorban külső tényezőkben keresendő, a legtöbb vállalkozó úgy látja, hogy igazak azok az elemzői vélemények, amelyek azt állítják, hogy az uniós országok túljutottak a növekedési csúcson, jövőre már megmutatkoznak a lassulás jelei. Ez a magyar cégeknek azért kedvezőtlen, mert az exportjuk 80 százaléka az eurózónába irányul, s ezzel a hazai cégek exportlehetőségei is szűkülnek. A tendencia mögött egyértelműen a magas energiaárak és az inflációs nyomás erősödése, valamint az amerikai gazdaság lassulása húzódik meg. Emiatt azonban nincs veszélyben a gazdaság fellendülése, de az ütem növekedése lassulni fog - állapítja meg az Ecostat. Összességében azonban az ideihez hasonló - vagy egy kicsit gyengébb - eredményt produkál majd a gazdaság. 
Az infláció vonatkozásában is borúlátóbbak a hazai nagyvállalatok: októberhez képest 16 százalékkal többen (a megkérdezettek 71 százaléka) magas, 9,1-10 százalékos inflációt vár az év végéig. Több mint 60 százalékuk 5-10 százalék közötti arányban kívánja emelni az árait még az idén, és 16 százalékuk ennél magasabb mértékű emelésen gondolkodik.