Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Ördögök és angyalok

Nyilvános politikai pengeváltásra érkezett a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Ház Liberális Klub arénájába a hét elején a nagyérdemű, hogy meghallgassa Demszky Gábor, az SZDSZ leendő elnöke, valamint Tölgyessy Péter, volt SZDSZ-elnök nézeteit a jelen és a jövő politikai felállásáról. 

„Megbukott a Kövér László igazgatótanácsi elnökletével működő Orbán-Torgyán korlátolt felelősségű társaság. Az a kérdés, hogy ki léphet a helyükre. A veszélyt az jelenti számomra, ha marad a kétpólusú rendszer, amely csak annyiban különbözik az egypártrendszertől, hogy ciklusonként más-más zsákmányszerző csoport váltja fel az előzőt” - jelentette ki a nyilvános vitán Demszky Gábor. Véleménye szerint a két pólusra az a jellemző, hogy az „erőteret” képviselő nagy pártok, a Fidesz és az MSZP a kormányzás érdekében ki kell, hogy egyezzen saját szélsőségeivel, vagyis az előbbi a MIÉP-pel, az utóbbi a Munkáspárttal. Ezzel szemben egy megerősödött, „liberális, polgári, európai” SZDSZ egy harmadik pólust - egyben új alternatívát - jelentene az ország és a választópolgárok számára, amely kizárná a kormányzásból a szélsőségeket és „középen tudná tartani az ország kormányrúdját”. Ebben a felállásban a főpolgármester akár „Pusztai Erzsébet, Dávid Ibolya vagy Szabó Iván típusú politikusokkal” is el tudná képzelni az együttműködést.
Tölgyessy Péter természetesen nem osztotta ezeket a nézeteket, mert szerinte kis párt Magyarországon csak úgy lehet igazán eredményes, hogyha valamely nagy párttal köt szövetséget. „Ezt a jobboldalon mindenki tudja” - mondta a politikus, és az MDF-et meg az FKgP-t említette példaként. A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint az MSZP 44-50 százalékos népszerűségi indexszel bebetonozta magát, és Tölgyessy úgy látja, hogy 2002-ben is ők a fő esélyesek. Az SZDSZ viszont a jelenlegi 7 százalékos népszerűségével kénytelen lesz kompromisszumokat kötni, még akkor is, ha a választásokra eléri a 10, „csoda esetén” a 15 százalékot. Demszky kijelentette, hogy pártja mind a 176 egyéni körzetben saját jelöltet indít, és az „elvek és érdekek harcában” az SZDSZ kitart elvei mellett. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy sem országos, sem helyi szinten nem lesz hajlandó egyezkedni, Tölgyessy szerint azonban a párt így kis párt marad, mert jelöltjei „állva halnak meg.”
A két vitapartner egyetértett abban, hogy a Fidesz olyan politikát folytat Magyarországon, amely a politikai centrumot nem meghódítani, hanem megsemmisíteni akarja. Tölgyessy megfogalmazásában pártja „nagy űrt, egy átjárhatatlan szakadékot szeretne a politikai közép helyén, hogy ezzel kiürítse az olyan pártok helyét, mint az SZDSZ.” Demszky pedig részletekbe menően elemezte sajátos főpolgármesteri helyzetét: a kormány szemében ellenzékinek minősül, holott „Chirac és Mitterrand is együtt építették Párizst.” Ha a Fidesz-kormány intézkedéseire - metróépítés, Nemzeti Színház építésének leállítása, költségvetési pénzek megvonása stb. - reagálva bosszúhadjáratot folytatna, akkor a „konzervatív” budai kerületektől kellene megvonnia a fejlesztéseket, és a „szocialista-liberális szavazótáború” pesti kerületeket részesítené előnyben. Ebben az esetben, a kormány szándékának megfelelően a Duna képezné a „frontfolyó” szerepét. „A szögesdrótok, határmezsgyék ilyen módon történő kiépítése őrültség lenne részemről. De ezt az őrültséget teszi most a kormány Budapesten, Pécsett, Veszprémben és mindenütt, ahol ellenzéki többség van. Ezért fog az Orbán-kormány megbukni” - állította a főpolgármester, ezzel is - nem először - felszólítva ellenfelét a Fideszből való távozásra. Ő azonban állta a sarat, noha egy felszólaló szerint Helmeczy Lászlót és Hortobágyi Krisztinát követve itt az idő, hogy Tölgyessy Péter is e „tisztességes emberek” útjára lépjen. Tölgyessy azonban egyfajta ragaszkodással beszélt az „MSZP erőterétől mentes” környezetéről, noha - mint mondta - tisztában van azzal, hogy „a magyar történelem nem Orbán Viktorral kezdődött és nem is vele fog befejeződni”. Olyan futballszurkolóhoz hasonlította magát, aki akkor sem áll át a másik szurkolótáborba, ha kedvenc csapata rosszul játszik. A kétpólusú tagoltság hatását illusztrálva pedig a következőként vélekedett: „Magyarországon ez a tagoltság nem jó, de hihetetlen erővel bír. Erre a logikára épül az egész meseirodalom. Vannak az ördögök és vannak az angyalok. Te odaállsz, én ideállok. Az összes amerikai akciófilm a vagy-vagy logikára épül. Még a számítógépeknek is ez a bináris rendszer az alapja. Nem hiszek abban, hogy ezen bárki változtatni tudna, Demszky Gábor csodát ígér.”