Vissza a tartalomjegyzékhez


Van-e E-generáció

Az internet önmagában véve nem több, mint sokrétű információk tárháza. Többé akkor válik, amikor az emberek dinamikus tartalommal ruházzák fel, elkezdik alkalmazni, beépül a tudatukba, általa kommunikálnak, s így az internet a mindennapjaik részévé válik. Éppen ezért a sokat vitatott E-generáció fogalomkörébe tartozhatnak mai tizenévesek - akik szinte az „anyatejjel együtt szívták magukba” a linkek birodalmát -, sőt meglett harmincasok vagy akár idősebb korúak is, akik úgymond menetközben váltak a „globális digitális idegrendszer” (Bill Gates) tagjává, s akiknek egész élete az internet köré szerveződik. Az a közös bennük, hogy életkortól függetlenül egyazon nemzedéki tudattal, közös élményrendszerrel rendelkeznek.

Pszichológusok előtt ugyanakkor nem ismeretlen jelenség, hogy minél később kezd valaki számítógéppel/internettel foglalkozni, annál kreatívabban képes azt használni. Az ilyen emberek ugyanis nem a monitor előtt nőttek fel, s komputeres tudásukat képesek beilleszteni rendszerezett ismereteik közé. Az internet továbbra is csak az összetett valóság egy része marad számukra, míg függőbb társaik kiskoruktól kezdve kizárólag az interneten keresztül ismerik meg a világot. Előbbiek nem az internettel kelnek-fekszenek, és nem mennének elvonókúrára, ha az megszűnne, mint ahogy arra - állítása szerint - az Origo újságírója kényszerülne. Megint mások csak chatelnek, e-maileznek, vagy saját weboldalaikat gyártják önmaguk népszerűsítésére, amellett, hogy az ismeretszerzés más módjait is kultiválják (könyv, sport, utazás stb.)
A fenti témák rendre szóba kerültek a Liberális Klub minapi, „Van-e E-generáció?” címmel rendezett (rábeszélő) vitafórumán, melyen az Origo említett képviselőjén, Nádori Péteren kívül többek között Kitzinger Dávid szociológus is részt vett, aki szintén az internet pozitívumai mellett érvelt. Elmondása szerint a kapcsolatteremtés terén problémás gyermekeknél a tapasztalatok azt mutatták, hogy az internetes kommunikációs forma használata során könnyebben megnyíltak, és jobban megközelítették a normál kommunikációs érettségi szintet. Apropó kommunikáció: az információknak ez a szabad áramlása, nagyfokú hozzáférhetősége megváltoztatja és felgyorsítja a társadalmak hagyományos szerveződési folyamatait, s globális „világfalut” hoz létre - állítják a létező E-generáció tagjai. (Kőszegi Anita)