Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Harc a durva reklámok ellen

„Tilos közzétenni a szexualitást vagy erotikát öncélúan bemutató reklámot. Öncélú a bemutatás, ha a szexualitás vagy az erotika bemutatását a reklám tárgya vagy témája nem teszi feltétlenül indokolttá” - szerepel abban a módosító javaslatban, melyet Molnár Oszkár, fideszes országgyűlési képviselő nyújtott be. Az előremutató kezdeményezés élénk ellenállást váltott ki a reklámiparban: az érintettek úgy vélik, az erotikus reklámok tiltásával a „szólásszabadság” sérülne. 

Előzetes hatósági betiltáshoz vezethet a reklámtörvény azon módosító javaslata, amely felfüggeszthetővé tenné a megjelenésre váró reklámokat - nyilatkozta lapunknak a Magyar Reklámszövetség titkára. „Úgy érezzük - hangsúlyozta Nagy Péter főtitkár -, a módosító törvényjavaslat elfogadása a kereskedelmi szólásszabadságot korlátozná, amely ellentétes az Alkotmánybíróságnak a reklámtörvényt jóváhagyó álláspontjával.” 
Fazekas Ildikó, az Önszabályozó Reklámtestület főtitkára lapunknak elmondta: a mó-dosító törvényjavaslat tartalmaz egy homályosan értelmezhető passzust, ami a még meg sem jelent reklám esetére felfüggesztési jogot adna a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek, ha annak „tudomására jut” valamilyen szabálytalanság. A problémát abban is látjuk - tette hozzá a főtitkár -, hogy nem tudjuk, honnan értesülhet egy szervezet arról, milyen reklám készül. „A reklám egy versenyeszköz, és két fontos tulajdonsága van. Az egyik: gyorsan kell válaszolni a versenytárs akcióira; a másik: a szervezés időszakában ez elég bizalmas dolgot jelent.” A reklámszakemberek ezért nem értik, mi lehetett a törvényalkotó szándéka. A fenti rendelkezés olyan fogalmakat vezet be, amelyek nagyon nehezen értelmezhetők: a szakértők szerint az „öncélú bemutatás” tilalmából nem megállapítható, hogy mi az a „szexualitás”, mi az „erotika”, és mit jelent az, hogy a reklám tárgya vagy témája ezek bemutatását feltétlenül indokolttá teszi. 
A törvényjavaslat módosítást benyújtó Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő nem kívánta kommentálni az ügyet, hiszen az még egyeztetés alatt van és nincs teljesen lezárva.