Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga P. Ágnes
Elrettentő ítélet

Hat év szabadságvesztésre és a közügyektől való eltiltásra ítélte a Szegedi Városi Bíróság azt a Csongrád megyei férfit, aki 1998 januárjától 2 éven keresztül illegálisan szexkazettákat forgalmazott. Az ítélet a hazai joggyakorlatban rendkívül súlyosnak számít, némely esetben gyilkosságért elítélt személyek sem kapnak ekkora büntetést. 

A videokazetták a legszélsőségesebb perverz, homoszexuális, pedofil felvételeket tartalmazták, amelyeken 179 tizennyolc év alatti, kiskorú, köztük hat-, nyolcéves, sőt óvodáskorú európai és ázsiai fiú és lánygyermek szerepel, akiket erőszakosan kény-szerítettek a szexuális cselekményekre. Az egyébként családos férfi a videokazettákat álnéven forgalmazta, s a szolgáltatást egy Csongrád megyei hirdetési újságban tette közzé. Az ellene felhozott vádak között a tiltott pornográf felvételek forgalmazása mellett szerzői jogok megsértése, rossz minőségű, gyárinak feltüntetett, ám saját maga által lemásolt kazetták forgalmazása szerepelt. A férfit az egyik megrendelő jelentette fel, aki a vásárolt kazetta minőségén háborodott fel. 
Az igazságügyi pszichológus szakértő, aki hatvan órán át volt kénytelen nézni a videokazettákat, úgy tájékoztatta a bíróságot, hogy ezek a filmek a társadalomra igen veszélyesek. A szakértő elmondta, hogy bár ezeket a gyermekeket és kiskorúakat kényszerítették a cselekményre, mégis óriási mértékű bűntudattól szenvednek, nagy számban küzdenek öngyilkossági gondolatokkal, illetve követnek el öngyilkosságot. A pszichológus szakértő szerint a kazettákon lévő képek felszínre hozzák a nézők látens pedofil hajlamait, s a legperverzebb fantáziájukra hatnak. Ha fiatalkorúak tekintik meg ezeket a videokazettákat, az a szexuális életük teljes elferdüléséhez vezet, legtöbb esetben visszafordíthatatlan homoszexuális és pedofil tévelygést okoz, jelentősen növeli az öngyilkossági hajlamot és a pszichoszomatikus betegségek kialakulásának esélyét.