Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Üvegzsebet mutatnak

Az elmúlt napokban valóságos „vagyonnyilatkozat-tevési” láz lett úrrá az országgyűlési képviselőkön. A Torgyán József kisgazda pártelnök villaépítése nyomán kialakult botrányt a parlamenti patkó minden szereplője igyekszik kihasználni arra, hogy bizonyítsa: nincs semmi takargatnivalója. Érdekes módon az „üvegzseb-projekt” élére maga Torgyán kíván állni, aki kijelentette: parlamenti vizsgálóbizottságot kell létrehozni a képviselők vagyoni helyzetének kivizsgálására. 


Dávid Ibolya vagyonnyilatkozata átvételekor Fotó: MTI

Annak ellenére, hogy maga Torgyán még nem szánta rá magát, hogy nyilvánosságra hozza vagyonnyilatkozatának titkosított részét, ezt már több parlamenti képviselő megtette. A múlt hét óta újabb és újabb kormánypárti és ellenzéki képviselő vagyonnyilatkozatával találkozhat a kíváncsi polgár a helyi és országos médiumokban, illetve az interneten. Eddig ugyan csak azoknak volt erre lehetőségük, akik másolattal rendelkeztek az említett iratról, a mentelmi bizottság héten meghozott döntése nyomán azonban a jövőben minden képviselő hiteles másolatot kérhet a testülettől vagyonnyilatkozata egészéről, és azt saját belátása szerint nyilvánosságra is hozhatja. A testület ezenkívül általános vitára alakalmasnak találta Torgyán József javaslatát a képviselők anyagi helyzetét átvilágító parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról. Az MSZP és az SZDSZ képviselői szerint a vizsgálóbizottság felállítása bizalmatlanságot tükrözne a mentelmi bizottság munkájával szemben, az előterjesztő viszont úgy vélte, hogy így lehetne tisztázni a viszonyokat az ország nyilvánossága előtt. 
A szavazást követően Isépy Tamás, a mentelmi bizottság fideszes elnöke elmondta: szerinte csodák csak a Bibliában vannak. A bizottsági elnök úgy látja egyik megoldás sem hozhat lényeges áttörést a kérdésben. „A parlamenti képviselő akkor válik majd valóban üvegzsebűvé, ha helyreáll a társadalmi értékrend, ha többet fog érni a becsület a sikerességnél, a tisztesség az ügyeskedésnél” - fogalmazott Isépy. 
A koalíciós pártok is előálltak saját megoldástervezetükkel: az Országgyűlés elé terjesztették a képviselők jogállásáról szóló törvény módosítását kezdeményező javaslatukat „annak érdekében, hogy minden titkolózás megszűnjön a politikusok vagyoni helyzetével kapcsolatban”. A szocialisták ezzel nem teljesen értenek egyet, ugyanis úgy vélik, hogy a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban jelenleg egyetlen aktuális teendő van: Torgyán József kisgazda pártelnök-miniszterrel kapcsolatban kell lefolytatni az eljárást a mentelmi bizottságban, hiszen megkeresés csak vele összefüggésben érkezett a testülethez.