Vissza a tartalomjegyzékhez

Kapsza Ágnes
Új színek, új formák

Identitáskeresés. Talán ezzel a szóval foglalható össze a jelenlegi magyar bútoripar helyzete a távolkeleti ihletettségű európai trendek áramának sodrában. A megnyitón a gazdasági megközelítésben megfogalmazott cél is ezt sejteti: a kiállítással a tízéves Bútorvállakozók Országos Szakmai Szövetsége elsődlegesen a hazai vállalkozó réteg megerősödését szeretné elősegíteni.


Alples - Szlovénia

A Jövő Bútorai pályázat díjnyertes alkotásai a tegnap-ma-holnap bútorai trilógia harmadikjaként jelentek meg, s mellettük idén először kaptak helyet a száz évvel korábbi „forduló” termékei is, melyekkel egyelőre - a keleti ihletettséget kivéve - alig fedezhető fel kontinuitás. Kaesz Gyula vagy Faragó Ödön remekeinek dús fafaragásait, intarziáit, kézzel festett felületeit látva megállapítható: az akkori kézműves jelleg inkább szemben áll a jelenkor kézművességében is ipari hatású bútorkínálatával.
Egy-két kivétel persze akad. A nagymúltú magyar bútorgyárak közül a Zala Bútor Rt. bizonyul évről évre az egyik legsikeresebb újítónak. Ifjú dizájnerei fiatalok számára tervezték a „Karát” narancs- és sárga színűre pácolt tömörfa frontú hálószoba-garnitúráját. Megújult jól ismert Rusztik bútorcsaládjuk is: cseresznye páccal, variálható szekrénysor formában „Komfort” néven került a standra. Új ízt hozott a posztmodern-klasszicista „Gyöngy”, tömör fa éllezárású, juhar-furnérozott ajtófrontjain intarziaberakással, kazettázott ólomüveg betéteivel. Nyomaiban fellelhető rajta a kézműves jelleg is. 
A kiállításon több új asztalosipari cég nevére figyelhet fel a látogató, azonban a legjobb magyar terméknek járó Marta-díjat a már jól ismert Demko Feder egyik új tervezésű kollekciója kapta meg. A cég egyik képviselőjétől megtudtuk, hogy a meglévő dublini mellett hamarosan újabb külföldi üzlettel büszkélkedhetnek Pozsonyban.
Talán nem meglepő, hogy a legmerészebb ötletek idén is az Olasz Bútorszövetség standjához kapcsolódnak: a legújabb cipődivathoz igazodva például kígyóbőr bevonatú íróasztalt terveztek a Formitalia tervezői. A külföldi kiállítók újdonságai közül leggyakrabban a magyar nagyközönség mégis a szlovéniai Alples bútoraival találkozhat majd, melyeket a Domus áruházak forgalmaznak a jövőben.
(A Bútorvilág kiállítás a Bútor Szakvásár mellett hagyományosan a Faipari Gépkiállítással és a Bútoripari és Belsőépítészeti anyagok kiállításával is várja a szakmai és a nagyközönséget november 18-ig a Budapesti Vásárközponban.)