Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Aranylabdára jelöltek

A várakozásnak megfelelően a belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságot megnyerő francia labdarúgó-válogatottból került ki a legtöbb jelölt. Összesen 10 játékos került a France Football hagyományos év végi Aranylabda-szavazásának ötvenes listájára. Ráadásként az országot még egy futballista képviseli. Az Eb-aranyérmes csapatban ugyan nem szereplő, de az FC Valenciával a Bajnokok Ligájának (BL) döntőjébe kerülő Jocelyn Angloma is ott van az igen elit társaságban. Az Eb-döntőbeli ellenfél olasz együttesből „csak” öten kerültek a legjobb ötven közé. Itt is van egy plusz játékos, az AS Monacóval francia bajnokságot nyerő Marco Simone, aki szintén a reménykedők táborában van. Argentína szintén hat futballistájáért szoríthat. Dél-Amerikát erősíti még négy brazil labdazsonglőr is. Érdekessége még a mostani jelöltlistának, hogy a klubok rangsorában a Manchester United a „nyerő”, hat játékossal. A BL-ben diadalmaskodó Real Madrid gárdájából csak négy futballistát választott a kandidálók közé a világhírű szaklap. A győztes nevét csak december 19-én hozzák majd nyilvánosságra. A tavalyi évben a brazil Rivaldót választották a legjobb Európában játszó labdarúgónak. A most is jelölt Zidane révén a franciák 1998-ban adtak utoljára aranylabdást. Idén Figót, Henryt vagy Beckhamet tartják a legesélyesebbnek az igen rangos cím elnyerésére. Minden lehetséges.

Figo az év végén akár aranylabdával is játszhat Fotó: Reuters Milosevics most nem reklamál, majd ha felállt. Ettől függetlenül ő is ott van az esélyesek között Fotó: Reuters

Jelöltek

Franciaország: Anelka (Paris SG), Angloma (FC Valencia), Barthez (Manchester United), Blanc (Internazionale), Desailly (Chelsea), Deschamps (FC Valencia), Henry (Arsenal), Trezeguet (Juventus), Vieira (Arsenal), Wiltord (Arsenal), Zidane (Juventus) 
Argentína: Batistuta (AS Roma), Crespo (Lazio), Gallardo (AS Monaco), C. Lopez (Lazio), Redondo (AC Milan), Verón (Lazio)
Olaszország: F. Inzaghi (Juventus), Maldini (AC Milan), Nesta (Lazio), Simone (AS Monaco), Toldo (Fiorentina), Totti (AS Roma)
Hollandia: Bergkamp (Arsenal), Davids (Juventus), Kluivert (FC Barcelona), Stam (Manchester United), Zenden (FC Barcelona) 
Brazília: Anderson (Olympique Lyon), Jardel (Galatasaray), Rivaldo (FC Barcelona), R. Carlos (Real Madrid)
Portugália: Figo (Real Madrid), R. Costa (Fiorentina), N. Gomes (Fiorentina) 
Anglia: Beckham (Manchester United), Scholes (Manchester United) 
Kamerun: Geremi (Real Madrid), M,Boma (Parma) 
Spanyolország: Mendieta (FC Valencia), Raúl (Real Madrid) 
Csehország: Nedved (Lazio) 
Írország: Keane (Manchester United) 
Jugoszlávia: Milosevic (Parma) 
Németország: Kahn (Bayern München) 
Szlovénia: Zahovic (FC Valencia) 
Törökország: H. Sükür (Internazionale) 
Ukrajna: Sevcsenko (AC Milan) 
Uruguay: Recoba (Internazionale)

Klubrangsor 

Manchester United 1
Lazio 2
Arsenal 3
Juventus 4
Real Madrid 5
FC Valencia 6
FC Barcelona 7
Fiorentina 8
Internazionale 9
AC Milan 10
AS Monaco 11
Parma 12
AS Roma 13
Bayern München 14
Chelsea 15
Galatasaray 16
Olympique Lyon 17
Paris SG 18