Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov
Menekülnek az oligarchák

Folytatódik az oligarchák elleni küzdelem, amelyet Putyin elnök megválasztása óta folytatnak az orosz állami szervek. Borisz Berezovszkij és Vlagyimir Guszinszkij a fő céltáblái a harcnak. Úgy hírlik, egyikük sem térne vissza szívesen Moszkvába.


Vlagyimir Guszinszkij és Borisz Berezovszkij egy fogadáson, még a jelcini békeidőben. Számkivetettek Fotó: Reuters

A két mágnás ki nem állhatja egymást. Guszinszkij és Berezovszkij már réges-régen versenyeznek egymással abban, hogy ki tud médiabirodalmával nagyobb befolyást gyakorolni az orosz lakosságra. Guszinszkij tulajdonában van az egyik legfontosabb oroszországi hírlap, az Eho Moszkvi rádiócsatorna, az Itogi-Newsweek című népszerű folyóirat és az NTV televízió. Berezovszkij pedig a legutóbbi időkig az ORT - Oroszország legnagyobb tévécsatornája - részvényeinek a felét birtokolta. Mindkét oligarchának felajánlották, hogy osztozzon meg az állammal a részvényeken. Hogy jobb belátásra bírják, a nyáron Guszinszkijt egy időre még börtönbe is zárták, ahol aláíratták vele azt a szerződést, amely tartalmazta a kívánt mennyiségű Gazprom-részvény átadását. A szerződés szerint az aranyrészvény az állam birtokába került volna, az igazgatótanács irányítását pedig átvette volna az elnöki adminisztráció egyik munkatársa. Guszinszkij Média-Moszt nevű holdingjának és az NTV televíziónak a részvényei a Gazprom adósságainak fedezésére szolgáltak volna, a mágnás ugyanis 211 millió dollárral tartozott nekik. 
Viszont amikor Guszinszkij kijött a börtönből, elhárította a felelősséget, mondván, hogy kényszer alatt írta alá a szerződést. Kitört a botrány. A főügyészség, amely letartóztatását is irányította, válaszul elrendelte ügyének nyomozását. A vádak szerint nagy arányú csalást követett el. Nemrégiben ez a vád a főügyész egyik helyettesének a szájából hangzott el, aki követelte, hogy Guszinszkijt vádlottként idézzék be a főügyészségre, mondván, ha ezt nem teszi meg, letartóztatják. Ő azonban nem jelent meg a főügyészségen, és jelenleg nem is található Moszkvában: az utóbbi időben inkább külföldön tartózkodik és hallgat. A főügyész-helyettes kijelentette: ha nem jelenik meg, szövetségi nyomozás indul ellene, és előfordulhat, hogy keresésébe bevonják az Interpolt is. Ez alatt az idő alatt a Gazprom új szerződést írt alá a Média-Moszttal, hogy békésen rendezzék az ügyet. Úgy látszik, a főügyészség és a Gazprom egy emberként lép fel Guszinszkij és holdingja ellen. 
A főügyészség berendelte Borisz Berezovszkijt is kihallgatásra, akit az Aeroflottal kapcsolatos mahinációi és még néhány másik ügy miatt értek vádak. Korábban megígérték neki, hogy leállítják az ügyet, ha a birtokában lévő ORT-részvényeket átadja az államnak. Berezovszkij erre azt válaszolta: a részvényeket a televíziócsatorna alkalmazottainak adja át, hogy ne tudják államosítani, hanem valóban közös tulajdonban legyenek. Aztán szintén külföldre távozott, hiszen ő sem hajlandó megjelenni a főügyészség előtt, de még Oroszországba se nagyon akar visszatérni. Azt mondja, az állami szervek állandó nyomás alatt tartják, és választás elé állítják: vagy politikai fogoly, vagy politikai menekült lesz belőle.