Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Hová tegyük a pénzünket

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, milyen befektetési lehetőségekkel lehet élni most, amikor sem a tőzsdei, sem a banki befektetések nem kecsegtetnek jelentős nyereséggel. A BUX-index nyár óta stagnál vagy lefelé mozog, a reálkamatok pedig éppen hogy követik az inflációt, ráadásul az eddig szárnyaló ingatlanárak is landolásba kezdtek a nyár óta. Cikkünk megkísérli szakértők segítségével körüljárni a kínálkozó lehetőségeket.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) idei, sőt jövő évi várakozásait illetően nem túl bizakodók a brókerek. 

Értéktőzsde

A BÉT közeljövőjéről meglehetősen pesszimista képet festett lapunk kérdésére Tordai Péter, az IE New York Bróker Rt. elemzője. Szerinte két forrásból táplálkozik a pesszimizmus: egyrészt a külföldi befektetők érdektelenek a BÉT iránt, másrészt a jelek szerint a börze nem képes megújulni. Mivel nem várható újabb papír kibocsátása, így nem tud friss tőkét vonzani. Pletser Tamás, az Erste Befektetési Rt. részvénypiaci elemzője szerint a tőzsde fellendüléséhez szükség lenne a térség iránti bizalom helyreállására, mivel az ázsiai, az orosz, illetve a latin-amerikai válságok elidegenítették a befektetőket a feltörekvő piacoktól, így a mi térségünktől is. A bizalom helyreállását talán az EU-csatlakozás, illetve ennek a dátumnak a kijelölése segíthetné elő, addig azonban a mostanihoz hasonló bizonytalanság kíséri a BÉT-et. 
A tőzsdei pangás oka a vállalatok növekedési potenciálja is. Tordai szerint jövőre nem tudnak jelentős eredménynövekedést produkálni a tőzsdei cégek. Sok a bizonytalansági tényező a Matáv körül, egyrészt a küszöbön levő liberalizáció miatt, másrészt a Westel, illetve a macedón mobilcég megvásárlásából származó kiadások, illetve hitelfelvétel miatt. Az elemzők nem várnak további dinamikus növekedést sem a vonalas, sem a mobiltelefon-piacon, s emellett jövőre a konkurencia is megjelenik. A Mol körül is sok a bizonytalansági tényező, mivel a gázárvita még nem rendeződött megnyugtatóan. Az OTP-től jó eredmények várhatók, de a szakma számára kissé riasztó a Postabankkal való kapcsolat. Pletser Tamás szerint veszélyeket hordoz magában az, ha az állam részesedést szerezne a bank részvényeiből. A Richter bizonyosan erősödni fog jövőre, de ez nem elsősorban az értékesítés dinamikus előretörése miatt, hanem a dollár erősödése miatt várható. A gyógyszerárstop miatt a kormány nehéz helyzetbe hozta az ágazatot, ebből is látszik, hogy nem tőzsdebarát. A vegyiparral kapcsolatban pedig jó tudni, hogy a Borsodchemet várhatóan két éven belül kivezetik a tőzsdéről - hívta fel a figyelmet a szakértő -, s úgy tűnik, hogy a kormány nem óhajt beavatkozni az oroszok piacszerzésébe, a cégben még az idén megtörténik a „hatalomátvétel”. Az Erste Befektetési Rt. nem ajánlja vételre a TVK-t, a Synergonról is negatív a képe. A Graphisoft stratégiája kedvezőnek mondható, de a piac sajátosságai miatt nem tudja eredményességét jelentősen növelni. 
Összességében annyi mondható el - mondta Tordai -, hogy alacsony forgalom mellett maximum 8500 pontra mehet fel a BUX az idén, ennél feljebb valószínűleg nem, és jövőre sem várható kedvező fordulat. Ezért a befektetők számára konzervatív portfólió választása ajánlható, amely a nagyobb cégek papírjaiból, illetve nagyobb arányú állampapírból áll. Pletser kissé pesszimistább az idei évet tekintve: szerinte 7-8 ezer pont között marad az év végén a BUX, jövőre viszont 20-25 százalékkal is emelkedhet az index. Elsősorban az OTP-t, a Matávot, és a gyógyszergyárakat, valamint a kisebb papírok közül a Rába és a Pannonplast papírjait ajánlja vételre, 50-50 százalékos részvény-állampapír arányú portfólió részeiként. 

Devizaszámla

Érdemes megfontolni a devizaszámla alkalmazását is, tekintettel a dollár folyamatos erősödésére. Számolni kell ugyanakkor azzal, hogy az Európai Központi Bank beavatkozhat az euró védelmében, s így az euró erősödésbe kezdhet. Annak ellenére, hogy sok szakértő azzal számol, hogy némileg viszszaesik az amerikai gazdaság növekedése, az USA-nak az öreg kontinenssel szembeni erős gazdasági potenciáljával továbbra is számolni kell. 

Ingatlanpiac

Az ingatlanpiac részben a tőzsde gyengélkedésének köszönheti előtérbe kerülését. Bár kisebb megtorpanás tapasztalható a nyár eleje óta, és az árak nem emelkedtek olyan viharosan, mint az előző években, rövid és középtávon mégis érdemes ebben a befektetési lehetőségben gondolkodni. Aki eladni szeretne most, a pangó árak és a csökkenő kereslet miatt nehezebb helyzetben van, de aki vásárolni szándékozik, az a viszonylag mérsékelt árak miatt kedvezőbb lehetőségekkel találkozhat. Nem mindegy azonban, hogy milyen ingatlan mellett döntünk, és főleg nem, hogy hol vásárolunk. Mivel csökkent a kereslet, külső, nem preferált kerületekben nem érdemes ingatlant venni (pusztán befektetési szándékkal persze), mert nehezebb kiszállni, azaz eladni. Továbbra is jó befektetési lehetőség kínálkozik viszont a fővárosban a belső kerületekben (V. és VI.), illetve a budai (I. II. XII.) kerületekben. Speciálisan a mostani időszakban kiemelten ajánlott az új házak, illetve lakások vásárlása (bármely kerületben), hiszen ezekre változatlanul nagy a kereslet.