Vissza a tartalomjegyzékhez


Elvitte a lopós autó

A szabálytalanul parkoló autók elszállításának körülményeiről nyilatkozott lapunknak Lalák Ferenc alezredes, a BRFK Közlekedési Főosztályának osztály-vezetője. Ők végzik a baleseti helyszíneléseket, hozzájuk tartozik a forgalom szervezése és irányítása, és a sokat szidott gépjármű-elszállítás is. 2000 novemberéig 20 800 járművet szállítottak el, a beérkezett panaszok száma ennek 1 százaléka. Ebből évente körülbelül 20-50 jogszerűtlen elszállítás történik, ami alig 2 ezrelék.

Mindenki szereti ott találni autóját, ahol hagyta. Hogy ez néha mégsem így történik, arról nem csupán az autótolvajok tehetnek, hanem mi is, amikor tilosban parkoljuk le járművünket. Az autó hűlt helyének láttán sokak első reakciója a kétségbeesés, hogy ellopták az autóját. Aztán valahogy előkerül a telefon és megtudják a „jó hírt”, autójukat csak a rendőrség szállíttatta el. Azt azért nem mondják, hogy „hála Istennek”, de a kisebbik rosszat tudomásul véve megkönnyebbülnek. Mire odaérkeznek a zuglói telephelyre, már többségük dühös és udvariatlan. Nemegyszer fordult már elő, hogy kis kaliberű maffiózók elszállított szolgálati gépkocsijuk miatt komolyan megfenyegették az itt dolgozókat. Az autók elszállítását szerződéses keretben külső cég végzi, a jogszabályi hátteret az 143/1995-ös rendelet és a közúti közlekedésről szóló 1988/I-es törvény biztosítja. Elszállítás előtt minden autót körbevideóznak, ha van rajta külsérelmi nyom, azt hangalámondással is rögzítik a későbbi jogviták elkerülése érdekében. Abban az esetben, ha az autóban kisgyereket hagytak, nem szállítják el a járművet, nem mentség viszont az utastérben hagyott „pitbull”. A már elszállított autók kiváltása személyautó esetén 8340 forint, kisteher gépjárműért pedig 24 ezer forintot kell letenni. Az, hogy teher- vagy személygépjárművel történik a dolog, nem az autó mérete határozza meg, hanem a forgalmi engedélybe bejegyzett „haszongépjármű” státus. A ki nem váltott autók tárolási díja 500 forint naponta. Ehhez jön még a bírság, melyet attól függően, hogy a szomszéd macskáján vagy esetleg „zebrán si-került parkolni” 2-10 ezer forinttal díjaznak - ezt 30 napon belül kell a postán befizetni. Előfordul, hogy intézkedés köz-ben érkezik meg az autó tulajdonosa, ilyenkor a fájdalomdíj négyezer forint „meghiúsult szállítás” címén. Egy esetben a szabályosan parkoló autókat is elvihetik, nevezetesen, ha védett vezetők vagy kormányküldöttségek adott útszakaszon való vonulásának a biztonsága ezt megköveteli. Ilyenkor - az esemény előtt 48 órával - szoktak mobil tiltó táblákat kihelyezni és videóval rögzíteni azokat a rendszámokat, akik a táblázásnál már ott voltak. Az elszállításért csak azoknak kell fizetni, akik a táblák kihelyezése után álltak oda. Lalák Ferenc elmondta, hogy sokan a vészvillogó használatával próbálják műszaki hibás járműnek „álcázni” a tudatosan tilosban hagyott autójukat. Jó tudni, hogy azokat a magára hagyott és ténylegesen műszaki hibás járműveket is elszállítják, melyek akadályozzák, vagy zavarják a forgalmat. Természetesen megfelelően dokumentált indokok alapján - ilyen a sürgősségi betegellátás, valódi műszaki hiba, stb. - mérlegelik az esetet, de az autóért ilyenkor is el kell fáradni a Budapest, XIV. kerület Írottkő park 1. szám alá, ami az M3-as autópálya kifelé menő szakaszának első felüljárója alatt található. A nonstop nyitva tartó telephely telefonszámai: 383-0770 és 383-0700, de újabban már a 107-es is tudja őket kapcsolni. (K.S.)


Tilos várakozni ott, ahol megállni is, valamint az úttesten akkor, ha a járdán szabad parkolni. Járdán fél kerékkel, vagy teljes terjedelemben csak akkor állhatunk meg (várakozhatunk), ha azt jelzőtábla vagy az útburkolati jel megengedi. További kritériumok, hogy a jármű a járda szélességének maximum a felét foglalhatja el, de ezt is csak úgy, hogy a gyalogos közlekedésre 1,5 méteres hely szabadon maradjon. Figyelembe kell venni, hogy a jármű tengelyterhelése az 1 tonnát nem haladhatja meg. A tengelyterhelés az 1-1 tengelyen lévő kerekek által a vízszintes talajra átvitt súly. Több dolgot nem akadályozhatunk: az út menti ingatlanra való be- és kihajtást és a szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását. Itt a „megközelítés” kifejezés azt jelenti, hogy a vezető a járművébe a vezetőülés felől be tudjon ülni. Mozgáskorlátozott személy a várakozni tilos tábla tilalma ellenére is várakozhat, ha ez nem kijelölt rakodóhelyen történik. Feltétel, hogy a járművén „mozgáskorlátozott” hatósági jelzés legyen. Mozgáskorlátozottat szállító személy ugyanúgy várakozhat a tilalmi jelzőtábla ellenére, ha a járművénél marad és igazolni tudja, hogy ilyen személyre várakozik. (K.S.) Fotó: Somorjai L.