Vissza a tartalomjegyzékhez


Nálunk forgat Robert Redford

Tony Scott brit rendező legújabb, „Spy Games” (Kémjátékok) című filmjének egy részét Robert Redford és Brad Pitt főszereplésével jövő héten kezdik forgatni Budapesten. A hetekig tartó forgatás helyszíne eredetileg Haifa lett volna, ám a közel-keleti incidensek miatt a filmezés a magyar fővárosban zajlik majd.

Redford október közepén látogatott Izraelbe mint a Haifában rendezett Nemzetközi Filmfesztivál tiszteletbeli vendége. A produkcióhoz több száz különleges próbajátékot lejátszottak már a múlt hónapban, melyeknek színhelye egy helyi hotel volt Jeruzsálemben. A filmet eredetileg két héten keresztül Izrael különböző helyszínein forgatták volna. Haifa belvárosának egész körzetét úgy készítették elő díszletként, hogy az a lebombázott Bejrúthoz legyen hasonló. Az időközben kirobbant erőszakos cselekmények miatt azonban a film producerei új helyszínt kerestek, s a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal megegyezve úgy döntöttek, hogy Budapesten forgatják a film külső felvételeit. 
Az ügynökhistóriában Budapest a hidegháborús Kelet-Berlint „alakítja” majd. Tóth Erzsébet az alapítvány főtitkára a kiadások kapcsán az MTI-nek úgy nyilatkozott: ha Budapesten lenne megfelelő felszereltségű stúdió a belső felvételekhez, a tizenkét nap helyett egy-másfél hónapig is a fővárosban forgathatnák a produkciót, s jóval több pénzt is költenének nálunk. A stáb egyébként vasárnap érkezik Budapestre a legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette. (P. I.)