Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József, Mondovics L. Gábor
Csíp a Darázs, dübörög a Raiders

Tart a nagyüzem az úgynevezett Major ligákban. A profi jégkorong és az amerikai futball küzdelmei idén is rengeteg nézőt vonzanak a lelátókra és az otthonokban villogó varázsdobozok elé.

Andre Rison (80) és Richie Dudley (83), az Oakland Raiders játékosai Fotó: Reuters  A Kapitány és a Darázs Fotó: Reuters

A mesterséges jégmezőkön (NHL) alaposan meglepték egymást a csapatok - nem is beszélve a szurkolókról és szakvezetőkről. A keleti főcsoportban pillanatnyilag vezető Ottawa Senators évekig a „hokiztak még” kategóriáját erősítették. A tavalyi rájátszásban azonban legjobbjuk nélkül is bizonyították, hogy véget ért vesszőfutásuk. Az említett Alekszej Jasin feledve sérelmeit visszatért és ponterős játékával elérhetővé tette az esetleges Stanley-kupa diadalt.
A nyugati konferencia éllovasai a St. Louis Blues és a Colorado Avalanche. A kék zenészek - angol szójáték a „blue” szó többes számával -, elsősorban Scott Youngnak, a góllövő listát vezető fiatal támadónak és a szintén nem akármilyen jégelhárító hátvédeknek, Chris Prongernek és Al MacInnisnek köszönhetően állnak az első helyen. A Colorado kapusa, Patrick Roy immáron a 450. győzelmén is túl van, a történelemnek adva át az eddigi ligacsúcsot, melyet Terry Sawchuk tartott.
Keleten érdemes még megemlíteni a New York Rangers csapatát. Az elmúlt három évben kicsit darabosan játszó manhattani gárdához visszaigazolt Mark Messier a „Csodálatos Kapitány”. A 94-es bajnokcsapat legendás vezérétől a sikerek visszatérését várják a Madison Square Gardenben. Az idei szezonban is igen vékony jégen kezdtek hokizni a fiúk, a rossz játék alatt majdnem be is szakadt alattuk. Az első sor összekapta magát és a pakkot, gólerős játékának köszönhetően a csapat folyamatos győzelmekbe kezdett. A Fleury-Messier- Leetch trió szebbnél szebb találatai megerősítették a szurkolókat, az idény végén ismét a Stanley-kupát tölthetik meg pezsgővel. Theo Fleury, a „Darázs” ismét régi fényében csillog, és bravúrosan repked a jég felett, látványos góljaival kibékítette a tavaly még játékát jogosan kritizáló szurkolókat is.
Messze még az NHL vége, de a jeges sport nézői biztosan látnak majd forró pillanatokat is a jövő nyári szezonzárásig.
Az amerikaifutball-pályákon is robognak még a teljes védőfelszerelésbe öltözött, modernkori gladiátorok. A nemzeti konferenciában a New York Giants, a Minnesota Vikings és a múlt évi bajnok, a St. Louis Rams vezetik az élbolyt. A két utóbbi gárda a végelszámolásnál is esélyesnek számít. Mindkét alakulat jó szereplése az irányítók formáján fog múlni. Kérdés, hogy Daunte Culpepper vagy a Rams klasszisa, Kurt Warner bírja-e tovább a folyamatos terhelést a döntőig.
A ligában az Amerikai Konferenciát is vezető Oakland Raiders dübörög az élen. A csapat irányítója, Rich Gannon idén igen jól hajigálja a nagy bőrtojást. A január végi nagy döntőn ezekkel a csapatokkal találkozhatunk, vagy ha nem, akkor se legyen senki meglepve, mivel minden lehetséges. Még szerencse, hogy a legtöbb sportágban, amíg nincs egyértelmű végeredmény, a felek nem hagyhatják el a pályát. Az elnökválasztás célfotóval végződött, de arrafelé egy kis politika nem tudja a pezsgő sportéletet megfékezni.