Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Rendőrök várták a buldózert

Kedden az angol rendőrség nagyszabású rablási kísérletet hiúsított meg, amelynek során a betörők a világ legértékesebb gyémántjait próbálták elemelni a londoni Millennium Dome kiállításáról. A kalandfilmbe illő ötlet rosszul sült el, a rendőrség ugyanis hetekkel előre tudomást szerzett róla, így a peches betörőket csak a világ legértékesebb köveinek másolata várta a vitrinben. 


Pierre Yves Gerbeau, a Millennium Dome vezetője és Andrew Coxon, a De Beers cég igazgatója a híres gyémánttal. Megőrizték Fotó: Reuters

Az 507 millió dollár értékű kollekciót James Bond-filmek hangulatát idéző jelenetek között közelítette meg a hatfős csapat: buldózerrel törték be az épület külső falát, majd gázálarcot vettek fel, és különleges füstbombákat robbantottak. Ezt követően kőtörő kalapácsokkal estek a kiállítóterem üvegablakainak, amikor a vállalkozásról előre értesült rendőrség lesben álló különleges egységei - legtöbbjük takarítónak öltözve - meglepték őket. Négyüket még a csarnokban tartóztatták le, két másikat pedig a Temze partján, a menekülésükre fenntartott motorcsónaknál.
„Ha a betörés a rablók tervei szerint, sikeresen alakul, a világ legnagyobb rablását vihették volna véghez” - jelentette ki Jon Shatford főfelügyelő, a műveletben résztvevő mintegy száz rendőr vezetője. A nap folyamán végzett rajtaütések során a londoni rendőrség többeket kézre kerített, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részük volt a rablási kísérlet megtervezésében.
A rablók célpontja a dél-afrikai De Beers cég gyémántkollekciója volt, amelynek legértékesebb darabját, a 203 karátos, hibátlan, gyöngy alakú Millennium Star nevű gyémántot az évtized elején a Kongói Demokratikus Köztársaságban tárták fel. A jókora ékkő körül tizenegy másik különböző alakú és értékű nemeskő is a kiállítás része volt. A rendőrségi szóvivők megerősítették, hogy a tolvajok már bezúzták a kiállítóterem üvegszekrényeit, s így hozzá is fértek volna az ékkövekhez, ám még ha el is érik céljukat, csalódtak volna: a Millennium Dome ügyvezetői már öt hete értesítést kaptak egy esetleges rablótámadásról, és értéktelen utánzatokra cserélték a biztos helyre rejtett ékköveket. A látogatók, köztük gyerekcsoportok még percekkel a betörés előtt is a kiállítást nézegették, a biztonságért felelős szakemberek így akarták elkerülni, hogy a bűnözők megsejtsék: a rendőrség várja őket. Pierre Yves Gerbeau, a Millennium Dome ügyvezető igazgatója azonban leszögezte: „A látogatók semminemű veszélynek nem voltak kitéve: a biztonsági intézkedéseket mi nem vesszük félvállról. Az akció a brit rendőrség nagyszerű erőbemutatója volt.”