Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Csökken a benzin, emelkedik a gázolaj ára

A Mol Rt. hétfőtől a motorbenzin árát literenként három forinttal csökkenti, míg a gázolajét hat forinttal emeli. Az emelést követően a 95-ös ólmozatlan benzin 242,50 forintba kerül majd literenként, a gázolaj pedig 233,75 forint lesz. A Mol a motorbenzinek árának csökkentésével a várható világpiaci tendenciákat előzi meg. A gázolaj árszintjének növekedése elsősorban a finomítók termelési korlátaival magyarázható. (MTI)


Lemondott, de marad a Postabank vezetése

Auth Henriknek, a Postabank vezérigazgatójának november 2-án benyújtott lemondási szándékát a bank igazgatósága tudomásul vette, egyúttal felkérte a vezérigazgatót arra, hogy a zökkenőmentes átmenet érdekében a bank 2001. évi rendes közgyűléséig maradjon hivatalában. Urbán László vezérigazgató-helyettes azonban kétévnyi munkaviszony után november 15-én távozik a Postabanktól. A bank privatizációjával kapcsolatban Gansperger Gyula elmondta, hogy a kormányhatározat a pénzügyminisztert és a Miniszterelnöki Hivatalt felügyelő minisztert bízza meg azzal, hogy az ÁPV Rt. közreműködésével értékesítse a Postabankot. A Postabank eladásának módját az év végéig kell kidolgozni, a tranzakció lezárására azonban a határozat nem szab határidőt. Az OTP várhatóan saját részvényeivel fizet a Postabank-részvényekért, Gansperger azonban cáfolta a feltételezést, miszerint a tranzakció célja az volna, hogy az állam hosszabb távon befolyást szerezzen a legnagyobb magyar bankban. Az OTP-papírok szerinte azért előnyösebbek az állam számára, mint a készpénzbevétel, mert számítani lehet arra, hogy a papírok árfolyama valamilyen időtávon emelkedni fog. (MTI)


Rekord fizetésimérleg-hiány szeptemberben

Szeptemberben a várakozásoknál lényegesen nagyobb, 340 millió euró hiány keletkezett a folyó fizetési mérlegben, elsősorban az áruforgalom romló egyenlege miatt: kellemetlen meglepetésként hatott a szeptemberi, 136 millió eurónyi osztalékkivitel. A külkereskedelmi áruforgalmi mérleg hiánya az idén az első kilenc hónapban 2,93 milliárd euró volt, ez 860 millió euróval haladja meg az egy évvel korábbi hiányt. Ilyen mértékű növekedése elsősorban az energiahordozók tartósan magas világpiaci árának tudható be. (MTI)