Vissza a tartalomjegyzékhez

Birovecz Eszter
Megduplázhatja pénzét

Az elmúlt hónapok reklámpiacán szembeötlő plakátfelirat hívta fel magára a figyelmet, ezt hirdetve: „Egyszerűen megduplázhatja pénzét”. 

Hogyan is duplázhatjuk meg a pénzünket? A Moneymaxx azt ígéri, hogy annak, aki 10 éven keresztül havi 4 ezer forintot befizet, a futamidő végén egymillió üti a markát, havi 10 ezer forint befizetése esetén pedig 2,6 milliót vehet fel. Mind 10, mind 15 éves futamidőre 15 százalékos hozamot ígérnek. 
Mint a Moneymaxx munkatársától, Mészáros Gábortól megtudtuk, a befektetést kínáló cég az AB Aegon Biztosítótársaság divíziója, bár az értékesítés során annak sem ügynöki, sem fiókhálózatát nem használja. Az ügyfelekkel levél formájában tartja a kapcsolatot.
A cég Hollandiában 13 éves múltra tekint vissza, ezen befektetési tapasztalatok és a 1998-ig elért hozamok inflációval csökkentett mértékének az átlagából hozták ki az említett 15 százalékos éves nyereséget. Minden pénzügyekben valamennyire is jártas ember tudja azonban, hogy a múltbeli hozam lehet jó kiindulópont, de semmit nem garantál a jövőre nézve. Ezt ők is elismerik, ezért a 10 éves futamidőre vonatkozó 15 százalékos ígért hozam mellett a lap alján apró betűs megjegyzés található: „A fenti (15 százalékos) hozambecslés tájékoztató jellegű, mivel a múltbeli tényleges hozamokon és a jövőre vonatkozó előrejelzéseken alapul, így nem jelent garanciát hasonló hozamok jövőbeni elérésére.”
A hozam biztosítása érdekében nemzetközi részvényekbe fektetik a rájuk bízott pénzt - mint például az IBM, a Vodafone papírjaiba. Mészáros tájékoztatása szerint azonban csak (nagyobb kockázatot magában hordozó) részvényeket vásárolnak, és nem állítanak össze, állampapírral vegyített portfóliót. Tudni kell, hogy ez a megtakarítási forma egyfajta életbiztosítási szerződés megkötésével is együtt jár.
Aki tehát szeret kockáztatni, és pénzét hosszú távon részvénybe akarja befektetni, annak itt egy lehetőség, ami most november 15-ig akciós. Aki e hónap tizenötödikéig szerződést köt, annak a harmadik havi befizetése után - mivel 3 hónap próbaidő van, ez idő alatt az egészből ki lehet szállni mindenféle veszteség nélkül - 10 ezer forintot jóváírnak számláján.