Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Synergon-sztori csúfos történet

Az amerikai részvénypiacokat az elnökválasztás miatt kivárás jellemezte, csak a Nasdaq produkált negatív irányba 3 százalékos elmozdulást; a másik két irányadó index értéke minimálisan változott. A bizonytalan hangulat Európában - csak a londoni tőzsde emelkedett egy százalékot - lefelé sodorta az árakat: Frankfurt egy, Párizs 1,5 százalékkal zárt alacsonyabban az előző hetinél. Ennél lényegesen rosszabb képet mutatott a hazai részvénypiac: a BUX közel 5 százalékot vesztett értékéből, 7688 ponton zárva a hetet.

A vegyipari részvények hullámvasútja ezúttal lefelé vette az irányt. Bár mind a Borsodchem, mind a TVK megduplázta tavalyi eredményét, az elemzői várakozásokat mindkét cég alulmúlta. A piac ezt 10, illetve közel 12 százalékos eséssel „honorálta”. A mélyrepülésben mégsem e két cég vitte a prímet. Az utóbbi hetekben csak negatív hírekkel kirukkoló Synergon a vártnál is jóval gyengébb eredményt publikált, így újabb 21 százalékkal lett olcsóbb. Gyengült a várakozásoknál kissé gyengébb eredményt jelentő Graphisoft is, és hasonló mértékben, 2 százalékkal lett olcsóbb a múlt héten még szárnyaló Antenna Hungária is. 
Folytatódott a Matáv mélyrepülése is. A jelentős eladási nyomás 9 százalékkal csökkentette a magyar telekompapír árát. A piac gyenge eredményt vár a cégtől, melynek legutóbbi reklámkampánya miatt a mobilszolgáltatók tiltakozásukat fejezték ki. Ennek eredménye versenyhivatali vizsgálat, sőt akár kártérítési per is lehet. 
A Richter, amely harmadik negyedéves jelentése alapján minden idők legjobb üzemi eredményét érte el, megúszta 3 százalékos eséssel. A Mol százötvenmillió dolláros tőkeemelést hajtott végre a Slovnaftban, a tőzsdei ár háromszorosát adva a részvények darabjáért. A Mol nem áll el az állammal szemben indított pertől annak ellenére sem, hogy megvalósult a differenciált gázáremelés. A cég harmadik negyedéves eredménye jövő héten kerül napvilágra, az elemzői várakozások elég szélsőségesek: -12,7 milliárd +8 milliárd forintos sávban ingadoznak.