Vissza a tartalomjegyzékhez


Kitüntetett Szálasi-rajongó

A Honvédelmi Minisztérium (HM) vezetése nyilatkozatban határolódott el az általa előléptetett Szalay Róbert történész magyar és külföldi sajtóban is publikált szélsőséges nézeteitől, Szálasi Ferencet méltató kijelentéseitől. Szalay őrnagy-történésznek 1956-os érdemeire hivatkozva idén adományozta a HM az alezredesi címet október 23-a alkalmából. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége nyilatkozatban ítélte el „a nyilas terror első számú felelősét dicsőítő” történész előléptetését.

Az előléptetést Pongrátz Gergely, az 56-os Magyarok Világszövetségének elnöke javaslatára Homoki János államtitkár egyetértésével a Magyar Honvédség vezérkari főnökének utasítására hajtották végre. Szabó János honvédelmi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy 56-os érdemei miatt tiszteli Szalayt, akit azonban nem mindenki tart hősnek, mert egyesek a „pufajkásoknak” csúfolt karhatalom volt tagjaként marasztalják el.
A történész előléptetése titokban történt, az eseményt a HM sajtóosztája először letagadta, majd az érintett cáfolata után elismerte. Szalay Róbert könyve Az 1956-os magyar forradalom igaz története címmel a közelmúltban jelent meg a Szittyakürt című szélsőjobboldali lapot is támogató Bánkuty Géza amerikai üzletember kiadásában - Szalay Róbert egyébként e lapnak is vezető munkatársa. Könyvében a történész Szálasi Ferencet mint a Szent Koronára felesküdött „törvényes Nemzetvezetőt” mutatja be, amely a Hungarista Mozgalommal együtt „élére állt a bolsevizmus elleni nemzetvédő harcnak, ami egyben Európa védelmét is jelentette az ázsiai barbársággal szemben.” (MTI - HETEK)