Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Baráti ajánlat

Óriási vita alakult ki Szegeden a városi egészségügyi rendszer Magyarországon újszerű magánosítási terve kapcsán, mivel sokan személyi összefonódásokat sejtenek a tervezett ügylet mögött. A helyi járó- és fekvőbeteg ellátás éves forgalma ugyanis 3 milliárd forint, s ráadásul értékes ingatlanok is a tárgykörbe kerülhetnek. 

„Az orvosok Csongrád megye székhelyén nem a változás ellen tiltakoznak, hiszen azt minden érintett elismeri, hogy az egészségügyben nagy szükség van megújulásra - mondta a Heteknek dr. Baradnay Gyula, a megyei orvoskamara elnöke. - Inkább arról van szó, hogy nem látni a jelenleg pályázó Fuziomed Kft. anyagi vagy szakmai alkalmasságát a feladatra. Nem érteni továbbá azt sem, hogy miért sürgeti az önkormányzat annyira, hogy egy „okafogyott” törvény előtt megszülessen a privatizáció Szegeden” - tette hozzá a sebészprofesszor. 
Az elmúlt hetekben sok szó esett arról a bizonyos Fuziomed Kft.-ről, amely úgy tűnik, megnyerheti az ügyben kiírt pályázatot. A szocialisták - akik közül Újhelyi István önkormányzati képviselő a pályázatokat értékelő bizottság tagja - a közelmúltban sajtótájékoztatón fejtették ki aggályaikat: szerintük a kft.-nek már a megalakulása is különös időpontban történt, éppen a pályázati határidő meghosszabbítása után, de röviddel annak lejárta előtt. A kft. 3 millió forintos alaptőkével indult, a város járó- és fekvőbeteg ellátásának éves pénzforgalma ehhez képest 3 milliárd forint. 
A cég életrehívói: az állami tulajdonú Hungaropharma gyógyszer-kereskedelmi cég, valamint a debreceni Hospnet Kft. és az állami-önkormányzati tulajdonú Duna-Tisza Regionális Fejlesztési Rt. (Ez utóbbi cég felügyelőbizottságának tagja Tímár László, Szeged fideszes alpolgármestere; valamint a közeli Mórahalom, szintén fideszes polgármestere; míg a Hospnet Kft. ügyvezetője, Takács László, a HVG információi szerint a Lockheed-botrányban ismertté vált fideszes politikus, Selmeczi Gabriella tanácsadója.)
Újhelyi István szerint mindez gazdasági és személyi összefonódásokat sejtet. Zavaró tényező továbbá az is, hogy a Fusiomeddel kötött szerződés után - a jelenlegi tervek szerint - az önkormányzat kisebbségi tulajdonossá válna, ami szintén nem a városnak hozna hasznot. A bevételek, a pénz elosztása a kft. hatáskörébe tartozna. Ráadásul, ha új épületet hozna létre, vagy a meglévőket bővítené, azokra tulajdonjogot is szerezne. Az önkormányzatnak ezzel szemben csak a kötelező teher, például a halaszthatatlan felújítások maradnának meg. Mindezt határozatlan idejű szerződés biztosítaná, 15 éves rendes felmondási tilalommal.
A szocialista képviselő szerint az egész javaslat azt sejteti, hogy a városvezetés biztosítékok nélkül adja magánkézbe a két kórházat (700 ágyas városi és 100 ágyas gyermekkórházat) és az SZTK-t. Ezáltal viszont eshet a színvonal, és a kétezer közalkalmazott egzisztenciája sem lesz biztosított.
A Csongrád megyei Orvosi Kamara elnöke legfőképpen ez utóbbitól félti a dolgozókat. Elmondta, hogy „vészhelyzet” esetére ugyan kidolgoztak egy önálló tervet, de az csak az orvosokra vonatkozik. „Hogy mi lesz például az ápolókkal, a portással, meg a takarítókkal? Hogyan tudják megoldani az esetlegesen vállalkozóvá válás kérdéseit, nem tudni” - nyilatkozta dr. Baradnay Gyula. A megyei elnök hozzátette: „Egyáltalán nem furcsa, hogy nem tolongtak a magáncégek a pályázatra, hiszen nem egy könnyű feladat. Éppen azért viszont meglepő egy csupán erre a célra alakult kft. megjelenése. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs mögötte tőke, egyenlőre csak azt nem tudni, hogy hol van.” 
Itt érdemes megjegyezni, hogy tőkeerős cég is érdeklődött a privatizáció iránt, mégpedig a Siemens képében. Pályázatukat - a városban keringő hírek szerint - csupán azért utasították el formai hibára hivatkozva, mert nem jó űrlapot adtak be. 
A kamara egyébként szeretne politikamentes maradni az ügyben, ezért Baradnay doktor nem kívánt a szocialisták azon feltevéseire reagálni, miszerint csak a polgármesternek és a város néhány vezetőjének áll érdekében a Fuziomed pályázatának támogatása. 
Természetesen még semmi sem dőlt el, hiszen a november 24-ei közgyűlésen csak véleményezik a kft. javaslatát. A privatizációval kapcsolatos kérdésekben az orvosi kamarának csak véleményezésre van lehetősége. Vétójoga nincs.