Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Apák! Csak fitten!

A japán újságírók leleplezték azt az aggasztó tendenciát, miszerint az iskolai sportnapokon megnőtt a kudarcot valló apák száma. Az Asahi Shimbun című lap így ír róla: a látvány, miszerint számos apa esik el az atlétikai találkozókon, már olyan általánossá vált, hogy az emberek már egyenesen elvárják ezt. A sportorvosok úgy vélik: a probléma különösen azok esetében komoly, akik fiatal korukban sportoltak, de felnőttkorban egészségtelen életformát élnek. Ők azok, akik azt gondolják, hogy még mindig gyorsan futnak, de mikor megpróbálják feléleszteni fiatalságukat, elvesztik az egyensúlyukat. A JNN hírügynökség szerint a férfiak lába egy bizonyos kor után a testsúlyuk miatt már nem olyan gyors, mint azt ők szeretnék. (Ananova)


Mire nem jó a szappan?

Egy amerikai férfi nem mindennapos bankrablási kísérlete mondott csődöt. A leleményes rabló egy darab szappanba vezetékeket helyezett, ezzel egy bomba látszatát keltve. A dráma helyszíne a Michigan állambeli Southfield volt. A férfi megállt a Comereia Bank egyik ügyfeleket kiszolgáló ablakánál azért, hogy pénzt követeljen. Feltette a pultra a táskáját, benne a szappannal, valamint egy feliratot, amin készpénzt követelt, és csak várt az ablaknál, mint aki jól végezte dolgát. Azonban amikor a bankpénztáros elsétált az ablakból anélkül, hogy a táskát észrevette volna, a rabló ráébredt, hogy nem is olyan könnyű készpénzhez jutni, mint ahogyan ő ezt megálmodta. A rendőrség elmondása szerint a pénztárosnak fogalma sem volt arról, hogy bankrablás volt készülőben. A bankrablójelölt pedig csak egyszerűen csalódottan távozott. Végül valaki észrevette a vezetékekkel felszerelt tárgyat a táskában, és így riasztották a michigani rendőrség bombaelhárító osztagát. A bankot kiürítették, és egyórás vizsgálat után tudták megállapítani, hogy a bombának hitt tárgy valójában csak egy szappan volt. (Detroit Free Press)


A curry szívdobogást okoz

A curry már nagyon régóta Anglia kedvenc etnikai étele, mára pedig a tudósok már azt is kiderítették miért: a benne található fűszerek függőséget hoznak létre. A Nottingham Trent Egyetem kutatói úgy találták, hogy a fűszeres curry olyan fiziológiai tüneteket idéz elő, mint más függőséget gyakran kiváltó anyagok, például felgyorsuló szívdobogást és emelkedő vérnyomást. Azok, akik curryt esznek, gyakran jobban bírják az erős fűszereket, egyre jobban vágyódnak a mind erősebb és erősebb ételek után, állítják a szakértők. „Jelen esetben egy olyan fiziológiai és pszichológiai kihatással állunk szemben, amely függőséget hoz létre” - nyilatkozta a Timesnak Stephen Gray professzor, aki a kutatásokat vezette. A curry felemelkedettségérzést nyújt, sokkal erőteljesebben, mint bármilyen más hagyományos angol étel - tette hozzá a tanulmányhoz, amely 100 főnyi - tíz és nyolcvan év közötti - önként jelentkező válaszára alapoz. (Reuters)