Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor, Varga József
A cél: az angyalok trónfosztása

Megkezdődött a világ legnépszerűbb bajnoksága. Az észak-amerikai kontinensen ennek megfelelően világbajnokságnak is hívják. Igaz, ami igaz, ez ellen senkinek nem lehet ellenvetése, az elmúlt években szinte mindent megnyertek az innen kikerülő játékosokból álló USA-válogatottak. Ez alól az 1998-as világbajnokság volt kivétel, ahol az NBA-játékosok sztrájkja miatt az egyetemi bajnokság adta a csapatot, akkor Jugoszlávia lett a bajnok.


Az óriást nem lehet megállítani? Shaq tovább robog    Fotó: Reuters

A kosárlabdázás legnagyobb sztárjait felvonultató bajnokság idei legnagyobb kérdése: sikerül-e a Los Angeles Lakers-től elragadni a bajnoki trófeát? Ez nem lesz könnyű, a címvédő ugyanis nem gyengült, hanem tovább erősödött. Phil Jackson kapitány újabb chicagói exjátékosát hívta a Lakers-hez. Horace Grant jött, körülnézett, és leszerződött. A lepattanók megszerzésében élen járó veterán remekül illeszkedhet az arany-lilák híres támadó gépezetébe. A nehéz természetű Glen Rice a New York Knickshez távozott, helyére a kicsit összeférhetetlen Isiah Rider érkezett - a múlt szezon közepén tanácsolták el Atlantából. A pedagógiai érzékéről híres Jackson feltehetőleg jó hatással lesz a kissé ideges, de nagyon jól dobó játékosra. A Shaquille O’Neal-Kobe Bryant tandem megállíthatatlannak tűnik, a riválisoknak igen alaposan fel van dobva a (kosár)labda.
A nyugati főcsoportban talán a Portland Trail Blazers lehet a fő riválisa az angyalváros játékosainak, mivel komoly pénzt költöttek arra, hogy védelmük hatástalanítani tudja a liga gólkirályát, O’Nealt. Meg is szerezték a kemény játékáról is híres Shawn Kempet, és az egykori chicagói Will Perdue-t. Őket egészíti ki a kaunasi óriás, Arvydas Sabonis, aki már veteránnak számít a Blazers gárdájában. Érdemes megemlíteni, hogy az első fordulóban ki is derült, többet kellett volna erre a célra költeni, ugyanis Shaq 36 pontot szórt a Portland gyűrűjébe. A Lakers tíz ponttal nyert, az biztos: három centert nem szabad egyszerre a pályára küldeni. Lehet tovább próbálkozni!
Valószínű, hogy nem két csapat között fog eldőlni az idei aranygyűrű sorsa. A sportágat figyelők szerint könnyen előfordulhat, a tavalyi évhez hasonlóan, hogy a nyugati csoport győztese viheti haza az értékes trófeát. Amíg Phil Jackson a keleti Chicago Bulls edzője volt, nem sokan ábrándozhattak a nyugatiak közül, most ez megfordult. Igaz, a Bikák azóta nem igazán számítanak élcsapatnak, inkább a „pattogtattak” még csoport tagjai. A keleti part reménye idén az Orlando Magic és a Toronto Raptors. Van, aki a Philadelphia 76’ers kosarasait is az esélyesek közé sorolja. Az Orlando szintén nem csak az edzőtermekben erősített. A detroiti Grant Hill és a Torontót elhagyó Tracy McGrady érkezett a nagyobb fizetés és a győzelem érdekében. A floridai csapat alaposan megizmosodott, így a vezetőedző, Doc Rivers egy ütőképes alakulatot küldhet a parkettára. A Philadelphia 76’ers esetleges sikere azon múlhat, hogy Larry Brown edző és a helyi csillag, Allen Iverson között meglévő feszültség mikor szűnik meg. A nyáron még a távozását fontolgató dobógép a liga vezetőivel összetűzésbe keveredett. A vihart az általa kiadandó zeneanyag szövege váltotta ki. David Stern, az NBA vezetője büntetést helyezett kilátásba, ha Iverson nem változtat a szövegeken. Ha a játékos energiáját végre a pályára összpontosítaná, akkor a horvát Toni Kukocs társaságában könnyen az élre játszhatnák a 76-osokat.
Az április 21-én kezdődő rájátszásig izgalmas játékot láthat, aki veszi a fáradságot, és megkeresi azt a helyet, ahol figyelemmel kísérheti az NBA-t. Igazán jó szórakozásnak ígérkezik. Bár a sok tévézés nem egészséges, de aki ezt teszi, inkább ilyeneket nézzen.


Dávid Kornél újra bemutatkozott


Charles Oakley és a Toronto padlóra kerülését figyeli a csapattárs, Muggsy Bogues     Fotó: VJL

Dávid végre egyéves szerződést kapott a Toronto Raptors csapatánál. Azaz garantáltan félmillió dollár üti a markát a következő bajnoki szezon alatt. A magyar játékos immáron harmadik csapatában mutathatja meg, mit is tud valójában. A keleti főcsoport titkos esélyeseként emlegetett gárdában igen jó játszótársak között küzdhet az aranygyűrű elnyeréséért. Vince Carter az amerikai olimpiai csapat tagjaként nyert aranyérmet Sydneyben. Ausztráliában ő volt a húzóember, a legtöbb pontot is ő dobta. Szintén a Raptors játékosa az amerikai profi kosárliga legalacsonyabb játékosa, Tyrone Muggsy Bogues. Dávid az utolsó pillanatban jutott a szerződéshez. Az NBA-ben minden csapat 15 játékost nevezhet be a 2000/2001-es idényre, ebből 12-en a biztos tagok, és három hely van a többiek részére. A Raptorsnál négyen versenyeztek ezekre a helyekre. Lenny Wilkens, az NBA történetében a legtöbb klubgyőzelemmel rendelkező edző többször méltatta Dávid képességeit és kijelentette, szüksége van a magyar játékosra. Dávid Kornél erőcsatárként fogja a kanadai gárdát támogatni. Sok meccsét szeretnénk látni a magyar csatornákon - focit annyit láttunk már.