Vissza a tartalomjegyzékhez

Szikora Márton
Terrorveszély az Öbölben

A legmagasabb készültségi szintre helyezték a héten Kuvaitban és Szaúd-Arábiában az amerikai diplomáciai testületet, illetve az ott állomásozó amerikai katonai egységeket egy esetleges terrortámadás veszélye miatt. A Pentagonnak ezzel a bejelentésével a Perzsa-öbölnek immár öt államában terjesztették ki a legszigorúbb biztonsági szintet az amerikai érdekeltségekre, amely lépést csak akkor tesz meg az Egyesült Államok, ha terrortámadás közvetlen veszélye fenyeget.

A hét elején életbe léptetett „delta” biztonsági fokozatot azután rendelte el a Pentagon, hogy az amerikai hírszerzés jelezte: támadás készül a két „baráti” országban levő amerikai légitámaszpont ellen. A térség három másik országában - Katarban, Jemenben és Bahreinben - már néhány nappal azután bevezették a „delta” fokozatot, hogy október 12-én a jemeni Aden kikötéjében felrobbantották az amerikai Cole hadihajót. A szétroncsolt hadihajót kivontatták már az Ádeni-öbölből, és egy norvég szállítóhajó segítségével útnak indították az egyesült államokbeli Virginia állam felé. A Cole hadihajónak egy héttel tovább tart majd a hazafelé vezető útja, mivel a közeli Szuezi-csatorna helyett déli irányba, a Jóreménység foka felé veszi irányát. Bár Egyiptom garantálta a Szuezi-csatornán való áthaladás biztonságát, az adeni incidens óta fokozottan veszélyes területnek nyílvánították a mesterséges vízi utat is, amelyet az amerikai flotta egységei nem használhatnak. Az USA külügyminisztériuma azt tanácsolja az amerikai állampolgároknak, hogy a kialakult feszült helyzet miatt, ha lehet, inkább kerüljék az Egyiptomba, illetve a régió más országaiba való utazást. Aki mégis az utazást választja, az „legyen éber, és különösen ügyeljen saját biztonságára, kerülje a nagyobb tömegeket és a feltűnést” - áll a külügyminisztérium felhívásában.
Adenben jelentősen csökkent az amerikai jelenlét, miután a Cole hadihajót elszállították. Csak egy kisebb katonai kontingens van még mindig a helyszínen, amely a támadás részleteit összegyűjtő FBI-nyomozók munkáját biztosítja. A nyomozók a fokozott biztonsági intézkedések miatt kénytelenek voltak áthelyezni főhadiszállásukat Aden központjából egy hadihajóra, mivel védelmük biztosítása fennakadásokat eredményezett a belvárosi közlekedésben. A nyomozás a második szakaszához ért, és az amerikai elnök még intenzívebb együttműködést kért a jemeni kormánytól, amely lehetővé tenné szemtanúk és gyanúsítottak kihallgatását. Az egyik lehetséges gyanúsított az Afganisztánban élő Oszama bin Laden, aki az FBI körözési listájának tíz legjobban keresett bűnözője között szerepel. Bár a nyomozás végezte előtt még korai lenne az utóbbi támadást is a nyakába varrni, „az amerikai nyomozók nagy erőkkel vizsgálják, lehet-e valami köze bin Ladennek, illetve egy általa pénzelt szervezetnek a terrortámadáshoz” - közölte William Cohen amerikai védelmi miniszter. A nigériai és kenyai követségek elleni robbantásokért távollétében elítélt bin Ladennek már eddig is van miért felelnie, hiszen milliós magánvagyonából több országot behálózó terrorista szervezetet tart fenn, az iszlám világot pedig többször dzsihádra szólította fel az „amerikai megszállók” ellen. A szakértők szerint egyelőre nem találtak perdöntő bizonyítékot a nyomozás során bin Laden ellen, és más szervezetek részvétele sem kizárt, ezért a vélt terrorista célpontok elleni amerikai légicsapás még várat magára.


A Pentagon készültségi fokozatai:

„Normal” készültségi szint:     Nem fenyeget terrorista tevékenység veszélye.
„Alpha” készültségi szint:    Általános terrorista fenyegetettség veszélye áll fenn épületek, gépek vagy személyek ellen, annak természete és kiterjedése meghatározhatatlan.
„Bravo” készültségi szint:    Fokozott és behatárolhatóbb a terrorista fenyegetettség veszélye, de még nincs behatárolható célpont.
„Charlie” készültségi szint:     Terrortámadás történt, vagy hírszerzési jelentések szerint küszöbön áll a terrortámadás.
„Delta” készültségi szint:     Terrortámadás történt, vagy a hírszerzés tudomására jutott, hogy bizonyos épület ellen támadás várható.