Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Szárnyal az Antenna Hungária

Az USA-ban és Nyugat-Európában vegyes képet mutattak a részvénypiacok. A Dow Jones index 5,55 százalékkal erősödött, miközben a Nasdaq - a Cisco System leminősítése miatt - majdnem 4 százalékkal gyengült. Nyugat-Európa vezető piacain az olajtársaságok részvényei az OPEC kvótaemelése miatt gyengültek, mivel a nyersolaj olcsóbb lett a héten. A BUX kis mozgásokkal a 8 ezer pontos sáv felett volt a héten, csütörtökön 71 pontos eséssel 8 090 ponton zárt.

A BÉT spekulánsai új kedvencre leltek az Antenna Hungária (AH) részvényeiben. Az AH árfolyama egy hét alatt 5 300 Ft-ról 7 050 Ft-ra emelkedett, ami mintegy 33 százalékos növekedést jelent. A háttérben az húzódik meg, hogy az ÁPV Rt. nyilvánosságra hozta azt a szándékát, hogy kész a tulajdonában lévő valamennyi AH-részvényét értékesíteni. (A korábbi elképzelések szerint 50+1 százalék szavazatra csökkent volna az állami tulajdonrész mértéke.)
Ismét nagy port kavart fel a Synergon informatikai cégről felröppenő legfrissebb hír. A társaság igazgatósági tagja ellen folyamatban lévő eljárás megingatta a befektetők bizalmát. Ennek egyik következménye volt az, hogy a papír kereskedését többször is fel kellett függeszteni. A Matáv kereskedése a BÉT forgalmához viszonyítva élénk volt a héten, köszönhetően a többségi tulajdonos Deutsche Telecom gyorsjelentésének, amely igen jó eredményt mutatott fel. A blue chipek között a Mol, az OTP, valamint a Richter kereskedését az érdektelenség jellemezte. Az OTP és a Postabank közötti speciális partnerség továbbra is bizonytalansági tényezőt jelent a piaci szereplőknek, mivel a Postabank-részvényekért cserébe az állam 5-15 százalékos tulajdonrészt kíván szerezni az OTP bankcsoportban.
A Richter megvette a Gyömrői úti telephelye mellett lévő ipari területet, amelyre nagy szüksége van a társaság terjeszkedése miatt. Az igen jó, harmadik negyedéves jelentés is erre enged következtetni, mivel az adózás utáni eredmény 20,5 százalékos növekedést mutatott.