Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Jobban fizetnek a külföldi befektetések

2000 harmadik negyedévében azok a befektetők jártak legjobban, akik az egyre nagyobb választékban rendelkezésre álló, külföldön is befektető alapok közül választottak. A hazai részvényalapok megszenvedték a nyári uborkaszezonban a tőzsde oldalazó mozgását, valamint a két legnagyobb indexpapír, a Mol és a Matáv tartós gyengélkedését, így valamennyi alap közül ezek nyújtották a leggyengébb teljesítményt. Amennyiben a parlament megszavazná az adótőkeszámlán lévő részvények árfolyamnyereségének 20 százalékos árfolyamnyereség-adóval terheléséről szóló javaslatot, érdemes lehet az ezzel a „csapással” nem sújtott részvényalapokba átterelni a befektetéseket, hiszen így részesedhetünk a részvények árfolyam-emelkedéséből, de megspórolhatjuk az adót.

A nemzetközi kötvényalapok teljesítményének megugrása egyrészt annak volt köszönhető, hogy tartósan gyengélkedett az euró, másrészt annak, hogy a kötvényeket többségében dollárban bocsátották ki. Ezek a kötvényekbe fektető, kevésbé kockázatos befektetési alapok éves szinten 14-16 százalékos hozamot produkáltak az elmúlt három hónapban, és ezzel az élmezőnyben végeztek.
Hasonlóan jól teljesített - az eggyel kockázatosabb kategóriában - néhány nemzetközi részvényalap. Ebben a körben azok az alapok jártak az élen, amelyek főleg az USA-ban fektettek be, kihasználva a tengerentúli piacok emelkedését, míg az európai alapok jóval gyengébben teljesítettek. A hazai eszközökbe fektető alapok közül a kötvényalapok 1,5-2 százalékkal nyújtottak magasabb hozamot a pénzpiaci alapoknál, amelyek éppen csak a pénzromlást kompenzáló hozamot produkáltak. Mindazonáltal a romló inflációs adatok miatt várhatóan az év hátralevő részében a kötvényalapok teljesítménye romlani fog, mivel a hozamok emelkedése a hosszabb lejáratú állampapírokat érinti kedvezőtlenebbül. A hazai részvényalapok gyengén teljesítettek az elmúlt negyedévben, a hozamok -6 és -30 százalék között szóródtak.
A Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adatainak alapján a legnagyobb arányú növekedést a nemzetközi alapok könyvelhették el, arányuk az összes befektetési alap között immár eléri a 8 százalékot. Az összes vagyon legnagyobb szeletét, 67 százalékot továbbra is hazai kötvényalapokban tartják a befektetők. A BAMOSZ honlapján () részletes információk találhatók.

Befektetési alap neve   Alapkezelő   Alap típusa

Hozam
2000 III.
negyedévében

Monéta Nemzetközi Részvény   ÁB-Monéta nk. részvény  

16,65%

Hunnia Deviza Kötvény   Europool   nk. kötvény   15,80%
MKB Nemzetközi Kötvény   Investor-MKB   nk. kötvény   15,62%
Monéta Nemzetközi Kötvény   ÁB-Monéta   nk. kötvény   13,83%
CA Kötvény   CAIB   kötvény   12,04%
CA Devizarészvény   CAIB   nk. részvény   11,94%
Hunnia IV. Deviza   Europool   nk. részvény   11,80%
Postabank Millennium   Trust   kötvény   11,80%
Adventum Arbitrázs   Adventum   vegyes   10,50%
Budapest II.   Budapest Alapkezelő   kötvény   10,29%