Vissza a tartalomjegyzékhez


Szenzációs műtét egy embrión

A világon első ízben szenzációs szívműtétet hajtottak végre egy 27 hetes magzaton az anyaméhben a linzi klinikán: megnyitották és kitágították az embrió teljesen zárt szívbillentyűjét, s ezzel nagy valószínűséggel megmentették a baba életét.

Egy rutinvizsgálat során kiderült, hogy az embrió jobb szívkamrája teljesen elkorcsosult, mivel az odavezető billentyű zárt.
Az orvosok nem láttak esélyt arra, hogy a magzat életben maradjon a szülés várható időpontjáig, ezért műtét mellett döntöttek.
Az orvosok felkészülésként újra és újra modellen szimulálták a beavatkozást: a magzat pici szívében az elzárt billentyű alig négy milliméter. A világon eddig 13 alkalommal tettek kísérletet nem elzárt, hanem csak beszűkült szívbillentyűk tágítására magzaton, s egyetlen embrió maradt életben.
A műtét során az elaltatott anya hasfalán és a magzat mellkasán keresztül egy különleges tűvel egyenesen a kicsi szívbe hatoltak, a tűn át odajuttattak egy katétert, amellyel megnyitották a zárt billentyűt, majd egy felfújt ballonnal kitágították azt.
A fejletlen szívkamra megtelt vérrel, a magzat vérnyomása normalizálódott, s állapota napról napra javul: jó az esélye arra, hogy működőképes szívvel jön a világra - közölték az orvosok. (MTI)