Vissza a tartalomjegyzékhez


Változó idők, változó brandek

Ma már a média segítségével szinte minden hozzáférhető lett, szélesedett az értékesítési piac. Ennek következtében igény van arra, hogy egyazon terméket a világ minden táján értékesítsenek, ami viszont szükségképpen magával vonja a globális brandek megjelenését is - fejtette ki dr. Csepregi Miklós, a Magyar Reklámszövetség elnöke egy, a reklám fejlődéséről a közelmúltban tartott rendezvényen. Mindennek elkerülhetetlen következménye a különböző szintű gazdasági szerkezetekben bekövetkezett változások sora. A „nagy halak megeszik a kis halakat” néven elhíresült jelenség napjai leáldozóban vannak, a különféle gazdasági érdekeket összefogó globális nagyvállalatok jönnek létre egymás felértékelésével, és az egymás közötti részvénycserével teremtik meg egységüket. Így jönnek létre a „coopationök”, amely kifejezés a „cooperation” és a „competition” szavak összevonásának eredménye.

A reklám világában fellelhető tendenciák egyike a brandek megjelenése. A brand gyűjtőfogalom: jelöli a terméket magát éppúgy, mint történetét, előállítását vagy az őt körüllengő imázst, összességében egyfajta pozitív márkaképet sugall. A változás előidézője az árubőség, hiszen egy-egy termék előállításában rengeteg konkurens cég birkózik egymással. Egy erős brand esetén az úgynevezett termékelőny maximum 6 hónapig tart, amíg a többlettulajdonságot a konkurencia ki nem nyomozza, és bele nem csempészi gyártástechnikájába. A brand marketingszempontból létfontosságú, a fogyasztó ennek alapján tájékozódik, majd választ a termékek - voltaképpen brandek - között.
A magyarországi reklámstratégiák ezen a ponton korrekcióra szorulnak, mert ha az érintettek nem hajlandók például a Pick szalámihoz hasonlóképpen brandet építeni, könnyen kicsúszhatnak a piac profittermelő szegmenséből, ezáltal úgynevezettt „noname” termékként elkótyavetyélik egyébiránt értékes árucikkeiket. A globális és regionális brandek, valamint az áruházláncok brandjei is egyre nagyobb tért hódítanak, ami viszont a hazai termelők és az agrárium szempontjából kedvezőtlen tendencia. Hiszen ha egy adott áruházlánc saját égisze, saját brandje alatt viszi be a terméket, megfosztja a magyar termelőt az extraprofittól. További problémát okoz hazánkban a vállalatok közti együttműködésre való készség hiánya és a gyenge lábakon álló, csupán kis létszámú fogyasztói középosztály. (T. G.)