Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Kölcsön kenyér visszajár

Luis Figo a nyáron világcsúcsot jelentő 56,1 millió dollárért szerződött Barcelonából a Real Madridhoz, s a vérmes katalán szurkolók ezt azóta sem bocsátották meg neki. A Real Madrid elleni szombati hazai bajnokin (2-0) a katalán rajongók az árulónak kikiáltott egykori kedvenc elleni verbális tüntetés mellett palackokat, öngyújtókat és mobiltelefonokat hajítottak a pályára.

„Úgy érzem magam, mintha egy gyilkos bőrébe bújtattak volna” - nyilatkozta a személyét érő nyomással kapcsolatban Luis Figo, a fővárosiak portugál labdarúgója. A feszült hangulatú mérkőzésen a madridiak vezetőedzője, Vicente del Bosque egy ízben arra kérte Figót, hogy ne végezze el a sarokrúgást. Nem meglepő tehát, hogy az eset miatt a Spanyol Labdarúgó Szövetség 1,5 millió pezetás (2,3 millió forint) büntetést rótt ki a Barcelonára.
A spanyol lapok másnapi számukban idézték a Figó-ellenes feliratokat, amelyekből több mint százat mutattak fel a Barcelona szurkolói: a „Csaló, filléreskedő”, „Júdás melletted kezdő”, és a „Király voltál, rabszolga lettél” szövegű transzparensek még a finomabbak közé tartoztak. Volt olyan is, amelyik „Madridi örömlánynak” nevezte a portugál csatárt. A Barcelona elnöke, Joan Gaspart a mérkőzést követően igazságosnak és tisztességesnek nevezte a szurkolók reagálását, Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke viszont annak a véleményének adott hangot, hogy a közönség nyomása nemcsak Figo, hanem az egész csapat játékát megbénította.
„Figót is ki kell fütyülni, mint a Madrid bármely más játékosát” - nyilatkozta még a mérkőzés előtt Gaspart, a katalán csapat elnöke. Hangsúlyozta, hogy ez mindig is így volt, és ez normálisnak mondható. „Aki csendben akar maradni, az menjen inkább moziba!” - fogalmazott az elnök, és hozzátette, hogy amit Figo nyáron csinált velük, az nem volt korrekt.
Roberto Carlos, Figo csapattársa elismerte, hogy a közel százezer néző viselkedése bénítóan hatott a teljesítményükre:
„Egyszerűen csak a mérkőzés végét vártuk, valamint azt, hogy minél előbb elhagyjuk Barcelonát. Nem szabad, hogy ilyen embertelenség történjen bárkivel is a jövőben!”