Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Drogfüggő sztárok

Egy váddal kezdődött az utóbbi évek legnagyobb labdarúgóbotránya Németországban. Uli Hoeness, a Bayern München menedzsere vádolta azzal a 47 éves Christoph Daumot, hogy kábítószert fogyaszt, illetve kereskedik vele, valamint lányokat is futtat - ez utóbbi vádját azonban később nyilvánosan visszavonta. Daum, aki a Leverkusen vezetőedzője volt, lemondott tisztségéről, helyét a Német Labdarúgó Szövetséggel (DFB) történt egyeztetés után az őszi idény végéig Rudi Völler, megbízott szövetségi kapitány veszi át a Leverkusen kispadján.


Christoph Daum    Fotó: Reuters

Daum saját maga ajánlkozott egy teszt elvégzésére, állapítsák meg a hajából, fogyasztott-e kábítószert, és az eredmény pozitív lett. Mivel bebizonyosodott, hogy valóban drogozott, feleslegessé vált a rágalmazási per, melyet Hoeness ellen indított. A Bayer Leverkusen azonnali hatállyal felbontotta az edző szerződését.
Érdekes adalék, hogy a drogfogyasztásra utaló Hoeness egyesületénél is vihart okozott a bejelentés. Franz Beckenbauer, a Bayern München elnöke döbbenetének adott hangot, amikor értesült a menedzser nyilatkozatáról. Karl-Heinz Rummenigge, a müncheni egyesület alelnöke ugyanakkor a vezetők teljes támogatásáról biztosította Hoenesst. A botrány szolgáltatott alapot arra, hogy Daum egykori üzlettársa feljelentette csalásért is. Bernd Thränhardt kölni filmproducer és Jimmy Hartwig egykori válogatott labdarúgó is bevallották: többször is fogyasztottak kokaint együtt.
A DFB elnöksége kezdetben nyíltan kiállt Daum mellett, és fel is szólította Hoenesst, hogy a német futball érdekében minél hamarabb rendezze viszonyát a Leverkusen edzőjével. Ezen az állásponton a drogteszt megismerése után természetesen azonnal változtatott. Az ártatlanság vélelmét tartotta meg Beckenbauer is, aki a volt leverkuseni edzőt tartotta a legmegfelelőbb jelöltnek a szövetségi kapitányi posztra. Beckenbauer, aki a DFB alelnöke is, Daum személyes tragédiájának nevezte az esetet. „Nagyon sajnálom Daumot, mert ő tényleg kiváló edző. Most igazából arra van szükség, hogy támogatást nyújtsunk neki” - mondta az 1860 München edzője, Werner Lorant. Lothar Matthäust, a jelenleg New Yorkban játszó százötvenszeres német válogatottat is váratlanul érte a hír: „Nem is értem, miért vállalta a vizsgálatot, ha volt valóságalapja a gyanúsításnak.”
Szakemberek szerint az ügy igazi vesztese a sport. A német futballban egy évtizede hirdetik a „Ne adj esélyt a drogoknak” jelszavát. Most a labdarúgás egyik prominens képviselője vétett e szabály ellen. Nyilván sokan tudtak és hallgattak erről. Gerhard Mayer-Vorfeldernek, a DFB elnökének a rátermettsége is kétségessé vált. Hartwig, a Hamburger SV (HSV) volt játékosa azt állítja: a kokain teljesen „elfogadott” drognak számít a sztárok között. „Ha a Német Labdarúgó Szövetség azzal bízna meg, hogy vizsgáljam meg a Bundesliga-klubokat, úgy legalább húsz-harminc játékosról deríteném ki, hogy kokainnal él most is” - mondta a volt futballista.