Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Diszkókatasztrófa Mexikóban

Húsz ember életét vesztette, s legalább ugyanennyien megsérültek egy mexikóvárosi diszkótűzben a múlt hét végén. Az engedély nélkül működő szórakozóhelyen nem volt vészkijárat, ezért sokak számára lehetetlenné vált a menekülés. Miközben az épület lángokban állt, a biztonsági alkalmazottak a számlájukat nem rendező vendégek elől elzárták a kijáratot.

A mexikóvárosi Lobohombo éjszakai klub termében felcsapó lángok elől menekülő közönség kétségbeesetten rohant a kijárat felé. „Mindenki kiabált - meséli az egyik túlélő, Sara Falcon. - Sok ember, akinek a ruhája tüzet fogott, sikítozott és a padlón hempergett.” Az épületben pánik tört ki, ahogy a füst töltötte meg a termet, ám a menekülők akkor sem tudták volna elhagyni a helyiséget, ha a diszkó biztonsági őrei nem torlaszolják el az egyetlen kijáratot. Az őrök ugyanis addig nem akarták kiengedni az embereket, amíg azok fel nem mutatták az igazolást arról, hogy már rendezték a számlájukat.
Az első rendőrségi vizsgálatok szerint a tüzet rövidzárlat okozta, később azonban kiderült, hogy az épületben több robbanás is történt, amit szemtanúk beszámolói is megerősítettek.
„Nem voltak sem vészkijáratok, sem olyan rendszer, amely megelőzhette volna a mostanihoz hasonló katasztrófát” - nyilatkozta a hatóságok egyik szóvivője, aki szerint a szórakozóhely tulajdonosa mindig is hadilábon állt a törvénnyel. A Lobohombo diszkónak ugyanis csupán étteremként való működésre volt engedélye: 423 négyzetméteres alapterülete jóval meghaladta az előírások által engedélyezettet, az 1000 férőhelyes helyiségben pedig nem ritkán akár háromezren is összezsúfolódtak. A jogszabályok különféle áthágása - mint például sztriptíztáncosok szerepeltetése - miatt a hatóságok eddig már tizenegyszer záratták be az épületet, ám a tulajdonosnak eddig mindig sikerült kialkudnia az újbóli megnyitást.