Vissza a tartalomjegyzékhez

Karl Pfeifer, Bécs
Spiclibotrányban Haider

Vizsgálat indult Jörg Haider karintiai tartományfőnök ellen Ausztriában. Az osztrák kormány tagja, szélsőjobboldali szabadságpárti politikus elleni vád hivatali titok megsértése és felbujtás hivatali hatalommal való visszaélésre. Az Ausztriában „spiclibotrányként” emlegetett ügyben szintén gyanúba került Dieter Böhmdorfer igazságügy-miniszter, akit már korábban is bírálatok értek, mivel kinevezése előtt Haider ügyvédjeként tevékenykedett, és az Ausztria elleni uniós szankciók feloldását előkészítő EU-bölcsek jelentése személy szerint is bírálta tevékenységét.


Haider a világháborús SS-veteránokra emlékezik. Megfizette az információt     Fotó: Reuters

A „spicliügyet” egy volt rendőr, Josef Kleindienst robbantotta ki, aki nemrég megjelent könyvében azt állította: Jörg Haider Szabadságpártja, az FPÖ szimpatizánsai segítségével bizalmas adatokhoz jutott a rendőrségi számítógépekről. A könyv állításai alapján indult vizsgálat olyan, a számítógépnek feltett kérdések után kutat, melyek bizonyos közéleti személyiségekre - Haider politikai ellenfeleire - vonatkoztak, és nem hivatalos célokat szolgáltak. Az osztrák államügyészség szintén elrendelte az FPÖ rendőr szakszervezete által fenntartott bankszámlák feltárását, mivel a párt állítólag - politikai állások mellett - e szakszervezet útján fizetett az információk beszerzőinek. A szálak Jörg Haider környezetébe vezetnek: az illegális adatszerzéssel többek között egyik testőrét és egy közeli munkatársát gyanúsítják.
Böhmdorfer szabadságpárti igazságügy-miniszter ellen az a vád, hogy korábban, a Haider megbízásából folytatott perekben olyan adatokat használt fel kliensei védelmében, amelyek csakis a rendőrségtől származhattak. Akit Haider korábban beperelt, annak minden esetben Dieter Böhmdorferrel volt dolga - ez 1986 óta legkevesebb 350 pert jelentett. Jelen pillanatban Haider mintegy 30-40 pert folytat, melyeket szintén Böhmdorfer volt irodája vezet, az iroda levelein ezzel a felirattal: „Dr. Dieter Böhmdorfer minisztersége idején az ügyvédi engedély fel van függesztve.”
A miniszter a felmerült gyanú ellen azzal védekezik, hogy a felhasznált adatokat mindig megbízójától kapta, és nem kutatta azok eredetét. A Der Standard című liberális osztrák lap rámutat: az illetékesek váltig hangsúlyozzák, hogy a vizsgálat minden politikai befolyástól mentesen zajlik, ám eközben az ügyészség éppen annak a Böhmdorfer igazságügy-miniszternek tartozik jelentést tenni vizsgálata eredményeiről, aki maga is gyanúba keveredett.