Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Üzenet a Kurszkról

Legalább huszonhárman túlélték azt a robbanást, amely augusztus 12-én a Kurszk nevű orosz tengeralattjáró vesztét okozta a Barrents-tengerben. Ezt bizonyítja az a robbanás után íródott üzenet, melyet a Kurszkon kutató búvárok az egyik életét vesztett tengerésztiszt zsebében találtak. Az orosz tengeralattjáró katasztrófájának áldozatul esett 118 tengerész közül eddig mindössze négynek a holttestét sikerült felszínre hozni.


A Kurszk egyik áldozata, Kolesznyikov alezredes egy korábbi felvételen. 23-an túlélhették volna     Fotó: Reuters

„A hatos, a hetes és a nyolcas rekesz egész legénysége átjött a kilencesbe. Huszonhárman vagyunk itt. A baleset miatt döntöttünk így. Senki sem tud felmenni közülünk” - áll azon a feljegyzésen, amely a héten került elő a szerencsétlenül járt Kurszk tengeralattjáróról. „Vaksötétben írom ezeket a szavakat” - írta egy bizonyos D. R. Kolesznyikov nevű tiszt, nagy valószínűséggel néhány pillanattal a halála előtt, hiszen, mint a feljegyzés is bizonyítja, a tartalékvilágítás ekkor már nem működött.
Szakemberek szerint az augusztus 12-én a Kurszk tengeralattjáró lőszerraktárában bekövetkezett hatalmas robbanás apró darabokra tépte szét a legénység mintegy kétharmadát. A most megtalált üzenet azonban azt bizonyítja, hogy többen túlélték a katasztrófát, s a kilences rekeszben megpróbálhatták - sikertelenül - kinyitni az ott található, meneküléshez használható zsilipkaput. A normális esetben mintegy hét ember befogadására alkalmas részlegben Kolesznyikov beszámolója alapján huszonhárman zsúfolódtak össze. Szakértők szerint a kezdeti robbanást túlélőkkel a fulladás, a hipotermia (a testhőmérséklet végzetes lehűlése) vagy az elviselhetetlenül magas nyomás végzett.
A Kurszkon történt robbanások a térségben tartózkodó külföldi, illetve orosz hajók szerint augusztus 12-én 11 óra harminc perc körül következtek be, Kolesznyikov üzenetén pedig 13 óra 15 percet jegyzett fel - azt azonban nem lehet tudni, melyik napon írta a levelét.
Orosz és norvég búvároknak ötnapi keserves munka árán sikerült csak lyukat vágniuk a tengeralattjáró tetején, s ezen keresztül hatoltak be annak belsejébe - szerdán négy holttestet emeltek a felszínre: közülük eddig csupán Kolesznyikovét sikerült azonosítani.
Jóllehet a haditengerészetnek nem igazán van fedezete a munkálatok költségeinek finanszírozására, Putyin elnök ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek a többi holttest kiemelése érdekében. A média azonban úgy véli: makacs ragaszkodásával Putyin elnök csupán a Kurszk katasztrófáját közvetlenül megelőző közömbösségét igyekszik most lázasan ellensúlyozni. Az orosz haditengerészet parancsnoka, Vlagyimir Kurojedov viszont továbbra is kitart amellett a teória mellett, miszerint a Kurszk azt követően süllyedt el, hogy összeütközött egy másik tengeralattjáróval. „80 százalékosan biztos vagyok abban, hogy egy másik tengeralattjáróval ütközött. Az elkövetkezendő két hónap során megtalálom a hiányzó 20 százalékot, és be fogom jelenteni a világnak, hogy mi annak a tengeralattjárónak a neve”.