Vissza a tartalomjegyzékhez

Birovecz Eszter
Pánik és kilakoltatás

„A pániknak semmi alapja nincs” - mondta a sajtó nyilvánossága előtt Varga Aurélné, a Belügyminisztérium Lakásügyi Főosztályának vezetője. Vargáné arra a híresztelésre reagált, amely szerint a befektetők felvásárolni szándékozzák az önkormányzati tulajdonú lakásokat, tekintet nélkül a bérlők érdekeire.

A kérdés azért merült fel, mert november 30-án lejár az önkormányzati lakások megvásárlására vonatkozó elővásárlási jog. Még 1995-ben kellett nyilatkoznia arról a bérlőnek, hogy meg akarja-e vásárolni a lakást, vagy nem, ez utóbbi esetében pedig 5 évig élhetett az elővásárlás jogával. Öt év elteltével a bérlők most attól tartanak, hogy egyes befektetők bérlőstül megveszik az önkormányzattól a lakást, és lehetetlen feltételeket szabva végül kiebrudalják a lakókat.
„A lakót minden esetben megilleti az elővásárlás joga, ha az önkormányzat felajánlja a lakást megvásárlásra, kivéve, ha erről a bérlő írásban lemond” - hangoztatta Vargáné. „Az utcára semmilyen körülmények között nem kerülhetnek nyugdíjasok, rokkantak, mert őket a törvény életük végéig védi” - tette hozzá.
Mivel a kilencvenes évek elején lezajlott a lakások dömpingszerű kiárusítása, többnyire kedvezőtlen kerületekben, igen rossz állapotban maradtak csak nagyobb számban önkormányzati lakások, megvételükre azonban kevesen jelentkeznek. Ha az önkormányzat egy egész háztömböt szeretne eladni kívülálló vállalkozók számára, a hivatalnak kell gondoskodnia a bentlakók cserelakásáról. „Ha a lakó nincs megelégedve a cserelakással, vagy fel se ajánlottak neki ilyet, akkor ragaszkodjon jogaihoz - hívta fel a figyelmet Vargáné -, ne engedje megfélemlíteni magát, mert törvényes joga van arra, hogy ugyanolyan állapotú és komfort fokozatú cserelakást kapjon, még ha ez kellemetlen is az önkormányzatnak” - mondta Vargáné.