Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Lobbistaképzés felsőfokon

Lobbiszakértő szakot indít februártól a Közgazdasági Továbbképző Intézet. A szak elsősorban azoknak a gazdasági szakembereknek kínál új ismereteket, akik napi munkájuk során kapcsolatban állnak az államigazgatás, illetve a politika különböző intézményeivel, döntéshozóival; feladatkörükbe, illetve felügyeletük alá tartozik vállalatuk, intézményük érdekképviselete.

Magyarországon a lobbizás még nincs szabályozva, ugyanakkor széles körben élnek vele politikusok, gazdasági szakemberek. A végzettekre vár majd az a feladat, hogy aktív szerepet játsszanak a lobbival kapcsolatos szabályok megalkotásában. Meg kell majd határozni, hogy hány szervezet folytathat érdekérvényesítő tevékenységet, ezek milyen jogokkal rendelkezzenek, illetve hol szólalhatnak fel - tájékoztatta lapunkat Sándor Péter, a szakbizottság titkára. Elmondása szerint sok ember negatív tartalmat társít a lobbizáshoz, annak ellenére, hogy annak valódi alapja a kommunikáció: a különböző csoportok informálni akarják tevékenységükről, annak fontosságáról a képviselőket. Azt azonban, hogy az érdekérvényesítés folyamata legitim-e, vagy sem, egyelőre csak morális alapon lehet eldönteni.
A négy félévből álló képzésben államilag elismert felsőfokú végzettséggel rendelkezők vehetnek részt, az órákra hetente egy napon kerül sor. A kurzusra október 31-ig lehet jelentkezni - az első félévi tandíj 211 ezer forint.